Dva koncerty za sebou, dva před sebou. To je aktuální skóre přehlídky Střekovské hudební léto 2012, která od začátku prázdnin nabízí ve zdech gotické zříceniny Střekov, sídla Lobkowiczů, koncerty skupin či hudebníků z Česka, Slovenska i z Polska.

Aktuálně zahrají v pátek 10. srpna od 20.00 na terase hradu polští showmani Boogie Boys. A bude show, slibuje „vynálezce" i pořadatel akce Martin Kráľovský, muž bluesového srdce s ústeckou přízní, dramaturg pražského klubu Malostranská beseda.

S ním jsme se v rozhovoru těšili na Boogie Boys, ale nejprve se ohlíželi za hradní návštěvou polské blues rockové kapely Boogie Chilli.

Jak jste spokojený se zatím posledním koncertem?
Kapela dorazila a kapelník Maciej Sobczak měl horečku, naštěstí s ním doputovala manželka vynikající polská lékařka. Maciej to odehrál výborně, i když jsem to na jeho hře poznal, že to není úplně on. Přesto v tom bylo tolik uvolnění, tolik lehkosti.

Vždy máte obavy o počasí, vždyť zamračené nebe umí odehnat potenciální publikum. Co tentokráte? Pršelo?
(spokojený úsměv) Ne, ani kapka. A tím, že nepršelo, vše se odehrávalo na zaplněné terase, což mělo také nezanedbatelně léčebné účinky.

Jak se bavili návštěvníci, a co vy? Splnil koncert očekávání?
Jo, bavil jsem se královsky (smích). A jak jsem tam měl možnost pozorovat lidi, bavili se stejně. Až na tu horečku, šlapalo u muzikantů vše, jak mělo, a jak muzikanti, tak lidi si užili vše jako obvykle.

Tedy nic neobvyklého?
(váhá) Neobvyklé bylo, že poprvé, co děláme koncerty na terase u Wágnerky, zůstali lidi po koncertě déle než muzikanti, zvukař, kastelán… Většinou se mezi balením techniky, nástrojů a všeho potřebného na terase vytratí a když odcházím z hradu, nikdo tam už není. Teď se lidem nechtělo a příjemně se na to koukalo.

Co říkali muzikanti na hrad?
Záměrně jsem jim zatajoval podrobný popis místa, přesto věděli, že budou hrát na hradě. Osobně jsem čekal, že vše najdou na webu, že se podívají, kam jdou, prohlédnou fotky místa… Nestalo se tak, a byli mile překvapeni. Popravdě, z Polska jsou na takovou kulisu zvyklí. Přece jen nešlo o kluky od Seana Carneyho (blues rock, USA), kteří se smáli: „Tento hrad už stál téměř dvě stě let, když Kolumbus objevil Ameriku!"

Po těchto zkušenostech pozvete Boogie Boys ještě někdy na vystoupení do Česka, neřkuli opět na hrad Střekov?
To je častá otázka, kterou slýchávám hned po koncertě od spokojených. A netajím se tím, že potěší. Ale zatím nechci (až na slovenského bluesmana Ľuboše Beňu) zvát nikoho dvakrát. I když… Člověk míní, publikum mění.

Koncert, který hostí Střekovské hudební léto na hradě v pátek 10. srpna, bude z dost jiného soudku. Jak konkrétně?
Bez kytar! To je zásadní. A pak to také bude ta největší show, která nás letos na hradě čeká. Pokud si publikum z loňska pamatuje francouzskou kapelu Hot Chicken, ví, o čem mluvím. Totiž Hot Chickens a Boogie Boys jsou z jednoho ranku. To, s jakým nasazením lidem naservírují svoji dávku hudby, není až tak obvyklé. Ale vše je tak nakažlivé, že není důvod nepřidat se. Ač by to mělo být jenom poklepáváním nohy!

Věřím, přesto: Spojení dvou pián a bicích jaké to dává hudebníkům možnosti?
Přeci neomezené!!! (smích)

Někdo by mohl tvrdit, že bez kytary to nebude ono…
Jo, to mohl! Bez námitek říkám, že ano, může to nebýt ono. Ale o kytarách to přece není, tato muzika už vůbec ne. Kytara do hudby, kterou hrají Boogie Boys, nepatří. Vím ale, že kluci na podzim připravují turné a že se ještě o jednoho člena rozšíří.

O kytaristu?
Ne, co to máte pořád s tou kytarou? Bude to slavný foukačkář John Clifton kapelník slavného The Mofo Party Bandu (to je žhavý adept pro některý z následujících ročníků Střekovského hudebního léta).

V upoutávce na webu Střekovského hudebního léta 2012 až moc sebejistě mluvíte o Boogie Boys jako o špičce světového boogie-woogie. Kde berete tu jistotu, kdo to tvrdí?
Rád bych řekl, že to tvrdím já! (smích) Ale to by nemělo tu váhu. Takže pokud odcituji „vyznání" šéfa Světové bluesové asociace Jaye Sielemana, myslím, že by to tak mohlo stačit, co říkáte? „Polští Boogie Boys dvě piána a bicí vytvářejí neuvěřitelný zvuk a kulisu. Ta posluchače vrací zpět do zlatých meziválečných let Ameriky jako země neomezených možností. Ač jsou nejmladším evropským triem hrajícím boogie, patří k absolutní špičce."

Co tedy uslyšíme?
Nefalšovanou boogie-woogie show. Hudbu, která není zbytečně vyšperkovaná, nehraje zbytečně, užívá si prostoru, publika… ! Dorazte na hrad, uslyšíte a uvidíte sami. Je co poslouchat a na co se koukat.

Dojde i na věci převzaté? A pokud ano, na které hity se již lze těšit? Zazní i svérázné úpravy?
Dojde na věci převzaté, dojde na vlastní, v polštině zpívané skladby. Jestli uslyšíme i svérázné úpravy, nedokážu říct. Slyšel jsem kluky několikrát, naposled na jaře na předávání cen v polském Chorzowě a hráli tam ledacos. Zaslechl jsem třeba i takové Deep Purple.

Vážně? Takže není od věci ani otázka: „Dojde i na humor?"
Nevím, jaký humor máte na mysli, ale určitě to nebude „jednoduše odehraný koncert". Jedná se o show, o užití si koncertu, a to jak ze strany kapely, tak od publika. Vím z předešlých koncertů, že se lidi na Boogie Boys těší. V dnešní době je přitom ani nemusí vidět naživo, aby věděli, do čeho jdou. Stačí se jen podívat na kanál YouTube a jsou v obraze!

Důkaz, já chci důkaz!
Opravdu? Tak třeba: Pokud někdo rozdovádí americké publikum v klubu B.B. Kinga, nebude troškař, který si na show pouze hraje. V té show prostě bude všechno. I humor, chcete-li.

Vyzve kapela i k tanci, nebo nebude třeba vyzývat?
Druhá část otázky zní pravděpodobněji. Boogie-woogie není muzika, u které se sedí. Takže: „Dámy a pánové, na parket! Tančení povoleno! Těšíme se na vás!"