Ochutnat cibulové pivo, restovaná sarančata v cibulové marmeládě a projet se v traktorové autoškole? Poslechnout si kontroverzní osobnosti nezávislé hudební scény na chomutovském nádraží? Takto různorodé zážitky mohou zkombinovat návštěvníci vyhlášených Slavností cibule v Račeticích a hudebního festivalu Cumbajšpíl v Chomutově.

BLACK METAL A HORROR CORE NA „HLAVÁKU"

Cumbajšpíl obsáhne poprvé za třináct let konání hned pět zářijových pátků a sobot. Hudební výběr z Krušnohoří (a nejen odsud) přiveze na chomutovské hlavní nádraží už dnes večer.

Bývalou nádražní restauraci ve 20 hodin rozezní indierockové Please The Trees, jejichž aktuální deska Carp je nominovaná na prestižní cenu Vinyla. Dalším lákadlem je exkluzivní vystoupení nového hudebního projektu Mortal Cabinet, jenž v sobě spojuje tři kontroverzní osobnosti české nezávislé scény: zpěváka Samira Hausera ze skupiny Vanessa, průkopníka českého blackmetalu Františka Štorma z kapely Master´s Hammer a rapera Řezníka.

Sobota se ponese v bezpočtu stylů elektronické taneční hudby pod taktovkou místního kolektivu Ara Company a jeho hostů. Začátek je také ve 20 hodin.

Nezávislý festival Cumbajšpíl pořádá občanské sdružení Kuprospěchu. Hudební akce se zaměřují na oživování netradičních míst se svébytnou atmosférou, proto se letos již potřetí koná na chomutovském hlavním nádraží.

„Festival Cumbajšpíl zůstává neziskovou akcí, která každoročně aktivizuje místní komunitu umělců a hudebních fanoušků na obou stranách hranice. Stejně jako dříve bývalé městské lázně se i opuštěné nádražní budovy ukázaly být místem, které umocňují hudební zážitky," řekl dramaturg a organizátor festivalu Petr Karásek.

Vstupné je v pátek 70 korun a v sobotu 50.

CIBULOVÁ EXOTIKA

Cibuli na všechny způsoby budou oslavovat v sobotu od 10 hodin v Račeticích. Ve vesnici, která je vyhlášená pěstováním této zeleniny každoročně oceňované na výstavách a veletrzích.

Návštěvníci si budou moci odvézt domů celkem na třicet tun šťavnaté račetické cibule svázané do copů. Kromě toho, ji ale také ochutnají v netradiční podobě.

„Nechali jsme vyrobit několik sudů cibulového piva podle chráněné receptury," prozradil hlavní koordinátor akce Josef Ryšavý. „V pravé poledne navíc připraví šéfkuchařka restaurace Pamplona Věra Bauerová společně se svým pomocníkem Mojmírem Maděričem výbornou cibulovou marmeládu z račetické cibule s restovaným sarančetem na sezamovém oleji," láká na speciální lahůdku.

KOMBAJN-TAXI A TRAKTOROVÁ AUTOŠKOLA

Na Slavnostech cibule budou také k vidění futuristicky vyhlížející kombajny a nakladače, ve kterých se zájemci mohou svézt nebo je i řídit. Vyzkoušet mohou i traktorovou autoškolu.

Zábavný program je připravený pro celé rodiny, které si při soutěžích vyzkoušejí sběr a zpracování račetické cibule. Připraveny budou také atrakce pro děti, jako kolotoče, statek se šlapacími traktůrky, kreativní dílničky, modely na dálkové ovládání či šou s Mickey Mousem.

Starší děti si zastřílejí z paintballových zbraní, zahrají si Bumper ball a svezou se na Mad Waych nebo v obrněném transportéru.

Muži mohou obdivovat historické stroje, výzbroj armády a sledovat lety helikoptérou a ultralightem. Ženy pak najdou, co potřebují na jarmarku: sádlo, med, i cibuli.

Jako občerstvení poslouží cibulové štrůdly, smažené cibulové kroužky a také výborná cibulačka. O tu nejlepší se bude v Račeticích soutěžit. Slavnosti cibule pořádá Občanské sdružení přátelé Račetic a okolí. Vstupné je zdarma.