Obřadné otevírání „Hory“ ve Svatováclavské vinici, cimbálovka a víno z Čech, Moravy, ale hlavně z Kadaně. To vše čeká příchozí, kteří v sobotu 21. září zavítají do zahrad františkánského kláštera. Chystá se tam jubilejní dvacátý ročník Svatováclavského vinobraní korunovaný vystoupením jednoho z nejznámějších moravských zpěváků lidových písní – Jožky Černého.

„Letos jsme poprvé vinobraní zahájili páteční výroční jízdou s vozem s muzikanty a vínem. Hlavní program se odehrává opět v sobotu,“ předeslala šéfka kadaňské kultury Marcela Trejbalová. „Pozvali jsme cimbálovou muziku Linda, Vojara s tanečními páry, kapelu Martina Broučka a poprvé také Jožku Černého s jeho cimbálovkou. Snažíme se takto držet linii, která k vinobraní patří,“ doplnila. Protože byla vinařská tradice v Kadani po roce 1945 vyvrácená, poslední dvě desetiletí si město pomáhá právě „dovozem“ zvyků z Moravy.

Milena Karbusová z Klubu aktivních seniorů v Jirkově.
Milada Karbusová: Lidé tu zapomenou na své problémy. Rozzáří se

Víno, burčák a vinný mošt nabídne na čtyřicet vystavovatelů z Čech a Moravy. Zastoupené bude také Kadaňské víno. „Letos je v prodeji 120 lahví Kadaňského vína a k degustaci burčák nebo vinný mošt z kadaňských červených hroznů,“ nastínil vinař Marcel Čadílek. „Připraveno máme zhruba 100 litrů, další budeme lisovat přímo na místě,“ přislíbil.

Kadaňského vína bude tentokrát o poznání méně než v posledních ročnících. Je to kvůli klimatu. „Letos je slušná cukernatost a příjemné kyselinky, ale kvůli extrémnímu suchu vína není tolik,“ vysvětlil vinař. Proto v nabídce nebude tisíc lahví jako v předešlých dvou ročnících, ale jen něco přes sto.

Svatováclavské vinobraní se bude v zahradách a vinici kláštera odehrávat od ranních 9 hodin a program završí král lidových písní Jožka Černý v 17 hodin. Součástí bude výuka lidových tanců, komentované degustace vína a také atrakce pro děti. Například jízdy na koních a řádění v chodicích koulích. Příchozí mohou také využít příležitosti bezplatně si prohlédnout prostory muzea, které sídlí ve františkánském klášteře. Vstupné na Svatováclavské vinobraní je 50 korun.

Viniční právo udělil Kadani coby svobodnému královskému městu císař Karel IV. Poté bylo v okolí města založeno na sto hektarů vinic a vinařství ve městě vzkvétalo až do 18. století. Postupně tradice upadala, vinice zcela zanikly po skončení druhé světové války.

Ilustrační foto.
Žena v Kadani zapálila kontejner, pak se sama nahlásila policii

Město se ale posledních dvacet let snaží na slavnou minulost navázat. Od roku 2016 má vlastní značku Kadaňské víno, které je vyráběné jako bílé v polosladkém provedení. Jeho podstatu tvoří hrozny z městské půlhektarové Svatováclavské vinice a odrůdy Kerner dodávané vinohradníkem z Března. Výhledově chce město své vinice rozšířit. U Tušimic má vysazeno na čtyři tisíce hlav, které by mohly za rok začít rodit. „Celkem plánujeme vysadit deset tisíc hlav,“ uvedl starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Program:
9: Mše svatá v kostele Čtrnácti sv. Pomocníků
10: Slavnostní zahájení
11: Otevírání Hory
11.30: Profesionální degustace (120 Kč)/ cimbálová muzika M. Broučka/ vystoupení ZUŠ Kadaň
12: Zahájení prodeje tomboly/ Vojara - lidové tance/
12.30: Vojara – výuka lidových tanců/ Linda
13.30: Profesionální degustace (120 Kč)/ cimbálová muzika M. Broučka/ Vojara
14: Výdej tomboly
14.30: Vojara, Linda
15.30 Vojara
16 – 17: Jožka Černý
17: finále – Jožka Černý, Linda, Vojara