Na zahájení 14. Dnů české a německé kultury v Ústí zahraje ve čtvrtek 25. října v Severočeském divadle v Ústí ostravský písničkář Jarek Nohavica s německým kolegou Frankem Viehwegem. Ten překládá Nohavicovy texty do němčiny a poté zpívá.

O festivalu informovala Veronika Dudková, mluvčí ústecké obecně prospěšné společnosti Collegium Bohemicum, která akci pořádá.

Dokud se tu zpívá…

„Koncert Dokud se zpívá / Solange man singt, česko--německé spojení písničkářů, slibuje hudební zážitek pro fanoušky folku a hudby vůbec. Během koncertu zazní české i německé verze písní Jaromíra Nohavici i autorská tvorba Franka Viehwega," uvedla mluvčí Dudková. „Viehwega jsme v Ústí už přivítali. Nyní se vrací, vystoupí na jednom pódiu se svým vzorem, písničkářem Nohavicou. Premiéra Viehwegha na ústeckém jevišti jistě utkvěla v paměti všem, kdo ji zažili. A rádi si poslechnou oba umělce, oba originály, Jaromíra Nohavicu, fenoména české hudební scény, a Franka Viehwega, který se jím nechal inspirovat a dál zpívá odkaz Jarka Nohavici i za hranicemi ČR," věří. Koncert je ale již vyprodán.

Hurá do Drážďan

Do pondělí 19. listopadu čeká publikum v Ústí, v Drážďanech (kde duo Nohavica Viehwegh zpívá den poté) či v Mostě řada akcí od koncertů klasické hudby, rocku i jazzu přes divadlo pro děti a dospělé, kabaretní představení, slam poetry, výstavy, diskuze a netradiční literární čtení.

Fanoušci netradiční poezie mohou v poslední říjnový den zažít Poetry Slam Show v ústeckém Café Alibi. Vystoupí tu Jaromír Konečný (ČR), Franciska Holzmeierová (SRN) i nováčci slam poetry, tedy v soutěžní recitaci vlastní poezie jakýmikoli způsoby bez užití kostýmů či pomůcek. Filmy na téma česko-německé vztahy uvede krom Ústí i kino Kosmos (Most).

Literatuře má patřit 5. Ústecká noc literatury s tvorbou současných německých autorů. „Ústečanům ji budou číst známé tváře, bývalí herci Činoherního studia Hynek Chmelař, Roman Zach a Leoš Noha," prozradila mluvčí.

Součástí festivalu bude vernisáž výstavy „Praha Prag 1900 1945". Výstava Spolku Adalberta Stiftera v Mnichově a Muzea české literatury v Praze je věnována literárnímu městu Praze jako průsečíku české, německé a židovské kultury. Ukáže mj. dílo Friedricha Adlera, Maxe Broda, Pavla Eisnera, Otokara Fischera, Jana Grmely, Mileny Jesenské, Jarmily Haasové-Nečasové či Otty Picka. Výstavu hostí do konce roku 2012 ústecké muzeum.

Dny české a německé kultury vznikly jako přehlídka české kultury v Sasku. „Od roku 2004 hlavně díky přítomnosti kulturních manažerek Nadace Roberta Bosche pracuje Collegium Bohemicum na rozšíření tohoto festivalu i do Čech," vysvětlila ředitelka Collegia Bohemica Blanka Mouralová.

Vznikne expozice

Collegium Bohemicum se zabývá českoněmeckými vztahy a kulturním dědictvím německojazyčného obyvatelstva českých zemí. Kromě organizace a podpory česko--německých kulturních akcí je aktivní ve vědecké oblasti a organizuje vzdělávací a školní projekty, setkání, konference, a vydává knihy. Ve spolupráci s Muzeem města Ústí, a také v něm, chystá stálou expozici o dějinách Němců v českých zemích.