Příznivci adrenalinových kousků, extrémního cestování i sportování se mohou těšit na Expediční kameru do chomutovského Kina Svět již dnes, stejně jako obdivovatelé Leburna Maddoxe, kteří plánují vyrazit na jeho našlapaný blues-rockový koncert do kadaňského Orfea.

Deskohrátky: Přijďte vyzkoušet nové hry 

Baví vás karty a zbožňujete to napětí při hraní her? Pak si nenechte ujít chomutovské Deskohrátky, což je minifestiválek deskových a karetních her. Začíná v pátek ráno v knihovně Střediska knihovnických a kulturních služeb v Chomutově a pokračuje po celý víkend. „Inspirovali jsme se pražským Deskohraním, které probíhá každoročně na podzim. Spolupracujeme s jejich hlavní organizátorem neziskovou organizací Duha, která nám na Deskohrátky zapůjčila hry ze své ludotéky," prozradila Kamila Jonášová, zástupkyně ředitelky SKKS. Knihovna tak pro festival posílila vlastní fond, který čítá na 330 her pro všechny věkové kategorie od tříletých dětí až po dospělé. Do volného hraní her se tedy v následujích dnech bude moci pustit každý. Na výběr bude od bleskurychlých postřehových her typu Ubongo, Duch! a chytlavé Dobble, přes Activity a Párty Alias, kde se plní úkoly, po strategické jako jsou Osadníci z Katanu a karetní Dominion. Z kvízových bude k dispozici Zlaté Česko, Český film, Česká hudba a další a chybět nebudou dětské Smart Games pro jednoho hráče, které jsou kombinací hry a hlavolamu. „Představí se také nadšenci hrající velmi oblíbenou mezinárodní karetní hru Magic: The Gathering," přiblížila knihovnice. Deskohrátky se pořádají v rámci Rodinného zápolení. Konat se budou ve velkém sále SKKS (2. patro), a to v pátek od 9 do 18 hodin a v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin. Ve stejnou dobu bude otevřena také dětská herna s dopravním hřištěm a velikonoční tvořivá dílna pro děti. Vstup je zdarma.

Dorty ke snídani

Během zimního spánku přišli o kila i energii a nejlépe je naberou zpět, když dostanou cukr. Nebo ještě lépe dort. I letos si Nero, Nora, Michal a Míša medvědi z chomutovského zooparku pochutnají na čtyřech piškotových dortech politých medem a posypaných oblíbeným ovocem. Při mlsání je budou sledovat malí i velcí návštěvníci, jelikož se jedná o jednu z oblíbených akcí.

„Medvědi dostanou nejen dorty, ale ve výběhu budou mít také hromádky zeleniny a ovoce, které jim chutná. Hlavně hroznové víno a lesní plody jako jsou borůvky a maliny," přiblížila mluvčí Martina Pelcová. Po zimě mají medvědi chuť samozřejmě i na maso, to ale mají pravidelně v krmných dávkách. Piškot a med, který zvlášť zbožňují, ovšem dostávají jen o slavnostních příležitostech.

Kromě podívané si zoopark pro děti připravil také veselé soutěže. „Chceme, aby se o medvědech něco dozvěděly. Odměnou pro ně budou zajímavé ceny," dodala Pelcová. Ty nejhodnotnější věnovala jedna z chomutovských cestovních kanceláří.

Hostem Probouzení medvědů, které začne u jejich výběhu ve 13 hodin, bude moderátorka Aneta Christovová.

Expediční kamera: mozaika zážitků

Už popáté se chomutovské kino Svět připojuje k filmovému festivalu Expediční kamera. Ten znovu nabídne několik zajímavých snímků, které mají jedno společné zajímavá místa, výjimečné sportovní výkony, dobrodružství a místa daleko od civilizace, kde je dosud příroda pánem.

Festival, jehož součástí je i tradiční losování o zajímavé ceny, vztahující se k outdoorovým aktivitám, začíná v pátek dnes od 17 hodin.

Maddox v Orfeu

Poprvé za svou kariéru přijede Leburn Maddox v doprovodu svého amerického tria do Česka a zahraje svůj blues-rockový program s prvky funku i reggae. Ve svých živých vystoupeních je skvělý a zábavný showman, kterého oceňuje publikum po celém světě. Má schopnost vyvolat u publika silné emoce, o čemž se v Kadani mohou sami přesvědčit. Leburn přijede s basistou Walterem Aresem Cerasanim (Neil Zaza, Sax Gordon, Eric Davis, Stan Skibby, Luca Giordano) a s bubeníkem Jamesem Drumem Corettim (Andrea Braido, Uli John Rooth, Nathalien Peterson, John Mc Coy).

Koncert se koná v kadaňském Orfeu dnes ve 20:00 hodin. Vstupné je 150 Kč

Kulturní servis na týden najdete ZDE.