Pro mnohé úžasná živá party, na níž publikum tančí na své hvězdy. Na hudbu interpretů, které miluje a na jejichž hitech vyrůstalo. Pro jiné prestižní akce i „skanzen socialistické­ho popu".

Psali jsme: Na vrchol plesové sezony v Ústí přišlo přes tisíc lidí

Tak rozdílně vnímali hosté největší kulturní událost února v Ústeckém kraji, zcela vyprodaný 4. ples severočeských patriotů s Hanou Zagorovou, Jiřím Kornem, Xindlem X, Leonou Machálkovou… Show, na niž se po čase do Ústí vrátila i dvojka Petr Kotvald – Stanislav Hložek, která už spolu běžně nevystupuje. To bylo při jejich „Bílé královně" nostalgie. „Těžko se jí bránit, i když jinak tuhle hudbu nemusím," přiznal u baru Karel z Prahy.

Ples byl ovšem i benefiční, jeho návštěvníci a partneři přispěli postižené Markétě, studentce ústeckého gymnázia, z Ústí, na vozík.

Bond. James Bond

Většina návštěvníků v sobotu 2. února v Domě kultury v Ústí tančila. Užívala si i „britské souvislosti", show okolo „patrona plesu" Jamese Bonda, slavného agenta 007, špiona Jejího Veličenstva.

Od toho se odvíjela image plesu v čele s tradiční úvodní filmově akční show. Nejprve však bylo třeba se do DK Ústí po červeném koberci dostat, vystát dlouhou frontu. Špalír dvojic je další atrakcí, jakou už jen tak nezažijete. Ale publiku to ještě nedochází, spíš reptá.

„Fronta na ples? To jsem ještě neviděla," žasne jedna ze tří slečen. Fronta „na 20 minut" ji zaskočila. „Jsi jednou V. I. P., tak si to užívej," směje se tu dáma manželovi. „Kdyby nás před vstupem prohlíželi detektory, jestli máme zbraně, tak to bych bral! Za takové zdržení by to stálo!" on na to.

Nad hlavami nám zní: „Nikdo mi neřekne jinak, než 007. Zatím největší operace mě čeká v Ústí nad Labem…" Ale znáte nás, Čechy! Ani to kdosi nenechává bez poznámky. „Operace v Ústí? Endoprotéza?" hádá ten vtipálek.

Bral by je Klaus!?

Uvnitř nám pěkné štíhlé slečny vyměňují vstupenky za pásky na ruce. „Kde jen ten Libor Zajíček z agentury Crazy Production ty krásky bere?" napadá mě každý rok.

Jako welcome drink dostáváme kapku Vodky 42, ta je spolu s jednou minerálkou oficiálním nápojem plesu. Schodiště střeží agenti bodyguardi v tmavých oblecích a s pistolemi. Ostří chlápci! Vítají nás zdvořile, ale mít takové prezident Václav Klaus loni na návštěvě v Chrastavě, jistě by to nebyla taková ostuda, jakou si tam jeho ochranka „dosyta užila".

A show, jíž jsme všichni zatím součástí, pokračuje…

Na projekci si povídají Bondova šéfka i agent 007. No, povídají, ona mu nadává. Dům kultury v Ústí už navštívil před týdnem, jasně že pracovně, ale nechal po sobě spoušť. I „zlatá milionová WC" tu zničil! To se tedy Její Veličenstvo „prohne". „Jak tohle vysvětlím?" ptá se šéfka.

Seskok na Větruši

Když se Bond do Ústí vrací, doporučují mu: „Ubytujte se na Větruši, je tam nový hotel." Ale na Větruši ho musí zachraňovat čtyřka agentů včetně Martina Procházky, ředitele ústecké Spolchemie. Ten se třemi kolegy záhy přichází na jeviště velkého sálu DK s padákem na zádech. Později ve foyer DK ředitel přiznává: „Bylo tam hrozné vedro, ale show mají pěkně vymyšlenou. Užil jsem si ji!"

Být to „jako vždy", začne ples taneční show nějaké schopné místní skupiny, třeba Freedomu či Marverci. Ale přichází „jen" pár tanečníků. Kamila a Jan Tománkovi z Ústí nad Labem, manželé a úspěšní tanečníci i v rámci ČR. Oba známe ze soutěže StarDance.

„Tančit Jamese Bonda pro mě bylo příjemné. Byla to speciální práce, musel jsem vymyslet čtyřminutovou show na toto téma a moc nás to se ženou bavilo," prozradil Ústečan Jan Tománek o vystoupení, v jehož finále zůstal ležet na parketu sálu v bílé košili a jakoby „mrtvý".

Běžte do… casina

Moderátoři Hitrádia, šoumeni Marek Leština a Kamil Bílský, nás navádějí: „O patro níž je pravé bondovské casino. Golden Bigband Prague už zahajuje písničkou „Jako James Bond" a než doprovodí Leonu Machálkovou i v bondovském hitu „Golden Eye" od Tiny Turner, sál „paří" na převzaté hity dua Těžkej Pokondr. Čaj z Indie, Pejzy, Nájem zvedej, Kampa, Saša jede, Vem tašky, berou to dost zkrátka a mizí.

Machálková začíná hitem Jany Kratochvílové „Dlouhá bílá žhnoucí kometa", ale pak už zpívá jen anglicky. „Škoda, čekala jsem víc českých písniček. Vždyť je má krásné," stěžuje si ve finále plesu Katka z ústecké čtvrti Všebořice. To ale neví, že si u ní angličtinu objednali pořadatelé. Leonu navíc mrzí, že musí na ni moc brzo končit. Přemlouvá kapelníka Bigbandu, dokonce mu vlepí hubana a pohladí ho (viz foto), ale je neoblomný. Také on má své úkoly.

Čtenáři snad prominou, ale čas plesového vystoupení zpěváka a hudebníka Petra Bendeho „obětujeme" krmení se, kvalitnímu jídlu a pití.

Bende: S bigbandem? Skvělé!

„Plesy buď jezdím se svou kapelou, jezdím sám s kytarou, nebo jako mě mohou doprovodit i bigbandy, jako dnes tady v Ústí. Zpíval jsem tu asi čtyři vlastní věci a pak třeba i Jamese Browna, jeho hit I Feel Good. Taky jsme zazpívali jednoho Sinatru a pak i Pramínek vlasů, který jsem přepracoval do bigbandového kabátu," prozradil Petr Bende. „Atmosféra mě tu bavila. Lidi se sešli, tleskali s rukama nahoře jako na rockovém koncertu. A s bigbandem to má zase dost jiný drajv. Není vyloučené, že i s ním někdy vyrazím na turné," pochvaloval si v zákulisí plesu spokojený otec dvou malých kluků.

„Na ni jsem čekala, díky ní jsem tady," shodlo se několik oslovených návštěvnic. A co nám Hana Zagorová dala? Začíná hitem „Rybičko", no a pak děsně „Spěchá", zkrátka „Má natřískanej den".

Hanka má plno

Kdo se těší na hit „Je naprosto nezbytné", zpívá si jej s ní, asi nikdo nemá na čtvrtém Plese severočeských patriotů tak plno, jako právě Hanka.

„A teď zazpívám svou naprosto zásadní písničku. Napsal ji pro mě Karel Svoboda a jmenuje se Studánko stříbrná," hlásí devítinásobná Zlatá slavice. A krátký proslov má také po „Studánce": „Tahle písnička mi dala šíleně moc práce," vysvětluje ke skladbě „Za každou chvíli s tebou platím". „Nazpívala jsem ji ve znakové řeči a vždy, když ji zpívám, mám pocit, že jsem někomu pomohla, nebo alespoň udělala radost," říká.

„Musím přiznat, že nemám všechny písničky stejně ráda. Už jsem jich nazpívala víte kolik?" zkouší nás. Hned odpovídá: „Okolo 800, heč! Ale ráda mám Maluj zase obrázky?" říká, a zpívá tu, k níž si napsala text. Potlesk odměňuje blaženým úsměvem i hlubokou blonďatou úklonou. Končí hitem „Nápad".

Slavici střídá spíkr Marek Leština s pohlednou Miss Michaelu Štoudkovou. „Je tady, a přitom na plesu není žádný reprezentant ve fotbale nebo hokeji," špičkuje Marek. „No, to jsem čekala," v legrací krčí nosík úspěšná blondýnka.

Fórek: Miss a fotbalista

Ale spíkři pro ni mají fórek. Ve fotbalovém dresu nabíhá na pódium Kamil Bílský a odvádí si ji do zákulisí. Vše (nejspíš) z povzdálí sleduje jeho žena Jaruška. A baví se.

Čekám, že se vrátí Hana Zagorová s dvojkou Hložek a Kotvald, ale ne. Přicházejí jen ti dva a připomínají časy socialistických vexláků, když v písni „OH, Suzi" zpívají „Tvůj muž je samý bon, a tak má tě on". Být tam Bond, nerýmovalo by se to, škoda. Ale pro jednou, tematicky…

Dav tančí na jejich a Ankův rokenrol Diana, pak hit „Sen můj a Lízin"… A zase škoda, zpívat tento hit ve verzi Těžkýho Pokondra „Vodka mizí", opět by to bylo blíž „zadání plesu", který letos vodka ovládla. Dokonce prý tekla také ve fontánce ve V. I. P. sekci.

Standa Hložek s kytarou je jen „Krejčí". Ta píseň je zhruba z doby, kdy měla stejné zaměstnání Lucie Bílá. Tehdy vlastně ještě Hana Zaňáková.

Standu střídá Petr: „Je v tahu", v půlnoční modlitbě mu pomáhá taneční duo, tedy i jeho žena. „Dej nám sex", loudí Kotvald a končí příšerným Mumulandem. Hrozný text! Každý se nějak živí…

Sranda, Petr a Standa

Euforie slečen nekončí. Od Hanky si ti dva půjčí „Diskohrátky", dají „Bílou královnu", končí nejúspěšnější českou písní „Holky z naší školky". Jo, Vejvodovu „Škoda lásky" milovali za 2. sv. války US vojáci i jejich „kolegové" z německých zákopů. Ale singlu „Holek" se prodalo v socialistickém Československu v roce 1982 milion kusů! Neuvěřitelné. A Zagorová se pak už na scénu nevrací. Jen Hložek den poté na TV Prima Family přiznává: „Tu modřinu na tváři mám od golfového míčku".

Překvapení? Jiří Korn a capella hit Beatles, „Oh, Darling", ploužák „You Are So Beautiful" a kousky z CD „Před odchodem vypni proud", i „Ještě tě mám plnou náruč". Odkládá cylindr i brýle (viz foto), dá „Miss Moskva" (sál též). S Čokem z playbacku „Karel nese asi čaj" a navrch Brownův soulový hit „I Feel Good" . Jen jinak, než před ním Petr Bende.

Xindl X vs. Bond Maxa

Mostecký Martin Maxa na plesu zpívá i „hraje" Jamese Bonda. Jeho „ostře řezané rysy" se pro to hodí. V přímém přenosu poté kreslí zpěvák na jevišti obraz a moderátoři – ač k tomu Maxu přemluvili – váhají, komu a jak dílko věnovat. Vyřeší to za ně Míša z Teplic, prostě ho Kamilovi Bílskému vezme z ruky. „Martin je můj dlouholetý kamarád, vlastně jsme sousedi. Ples je úžasnej, bavili mě Bende, Hložek, Kotvald, Hanka i Martin," tvrdí pak Míša.

A finále? Xindl X a kapela. Zní letité hity „Dysgrafik", „Chlast je nejlepší kuchař" či „Chemie". A nejet nám noční trolejbus, čehož využívají mnozí a dav v sále řídne, paříme i na jeho novější kousky z alba „Láska". Takto ovšem vůbec nemáme tušení, zda hity „Casio" či „Štědrej večer" vůbec na Plese Patriotů zazněly.

„Přilákala mě sem dnes hlavně Hanka Zagorová a Xindl X. Hanka nezklamala, byla výborná. Jen mi přišlo, že zpívala na playback," váhala studentka Romana z Ústí, dívky v krásných šatech. „A trošku mě zamrzelo, že se na pódiu s Hložkem a Kotvaldem míjela, že nezazpívali i spolu," dodala.