Gotický kostel Nanebevzetí v Krupce u Teplic hostí v pátek 13.7. od 19 hodin komorní koncert přeshraničního Festivalu uprostřed Evropy, na kterém vystoupí mezinárodní dechový oktet Amphion z Basileje.

Tento soubor již od svého založení v roce 1998 slaví na mezinárodních pódiích nepřetržité úspěchy. Vyhrál renomovanou soutěž interpretace staré hudby Van Wassenauer Concours v Haagu, vystupuje na významných přehlídkách a koncertních turné v Rakousku, Švýcarsku, Španělsku, Česku, Holandsku a Německu, například na Dnech staré hudby v Řezně, festivalech Winterzauber v Bad Kissingen, Musica Antiqua v Norimberku, Freunde alter Musik v Basileji, Musikfestspiele v Postupimi a na dalších prestižních akcích.

Dechový oktet Amphion hraje na historických nástrojích, podle rozhlasové stanice Bayern 4 Klassik „precizně, s intonační a stylovou jistotou, zvukovou krásou a bohatstvím barev tak, jak to nebylo dříve považováno za možné. A navíc ještě s jemným humorem prostě vtipně a zábavně." Tolik o souboru zahraniční médium.

Českými členy internacionálního ansámblu jsou hornisté Václav Luks, zakladatel a vedoucí uznávaného pražského barokního orchestru Collegium 1704, a také Miroslav Rovenský, člen Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Dnešní koncert v Krupce má na programu skvostné skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Josepha Haydna a Ludwiga van Beethovena. Kostel, kde se odehraje, v současné době prochází rozsáhlou stavební a restaurátorskou obnovou. Pozoruhodné je zde „Svaté schodiště" v postranní lodi.

Zpracoval Tomáš Kábrt