Do Vejprt se sjeli sochaři z celého světa. Kusy pískovce přetvořili do různých tvarů, každý podle svého. „Žádné jednotné téma nebylo. Umělci tvořili svobodně, podle vlastních nápadů,“ říká Petr Hladký z pořádající Galerie H.
Mezi sochami tak lze nalézt lidské postavy, zvířata, rostlinné motivy i zcela abstraktní kusy. Někteří z tvůrců si s pískovcem nevystačili a skulptury doplnili kovem. Příkladem je nákupní taška vytesaná z kamene. Z ní čouhají vyleštěné kovové hlavy trpaslíků i další zboží známé z příhraničních tržnic.
Nemocnice lepší než galerie…
Čtrnáct nových soch ozdobí dvě nemocnice. Sedm jich získá nemocnice v Jilemnici, stejný počet pak klinika v Mladé Boleslavi. „Tam sochy vidí mnohokrát více lidí než jinde. Za rok klidně dvě stě tisíc lidí, to je víc než v nejznámějších galeriích,“ říká trochu s nadsázkou Hladký.
Nemocnice je mohou i prodat. Hodnota jedné sochy se pohybuje mezi třemi až sedmi sty tisíci korun. Podle Hladkého je však obdarované instituce většinou nedraží, ale postaví si je do areálu.
Nizozemec stvořil ledního medvěda
Jedním z přítomných umělců byl i Hildert Groenenberg z Nizozemí. Z kvádru vysochal ledního medvěda za osm dní. „Polovinu času jsem pracoval, druhou polovinu jsem sochu pozoroval a studoval anatomii zvířete z fotografií,“ popisuje.
K vytesání šelmy ho inspirovala malá figurka medvěda na jeho stole. „Každý den ji mám před očima, tak jsem se rozhodl, že udělám trochu větší verzi,“ vysvětluje. Podle svých slov běžně dělá převážně geometrické tvary a ani s kamenem nepracuje často.
„Takže jsem se tady i něco přiučil od kolegů,“ říká s úsměvem Groenenberg, který na setkání jezdí opakovaně.
Ve Vejprtech se mu zalíbilo, letos jako jediný zůstal po skončení akce. „Čas tady byl zaplněn prací, teď si chci udělat menší dovolenou,“ říká sochař, který už zapadl do rodiny.
Rozjeli se do světa
Ostatní tvůrci se rozletěli po celém světě. Ve Vejprtech byla zastoupeny i zámořské státy jako Kanada nebo Mexiko. „Všichni přítomní byli profesionálové, akademici. Jsou známí, měli jsme tu špičkovou výtvarnou kvalitu,“ říká Hladký. Na sympoziu byl například i mistr světa ve vytváření ledových soch ze Švýcarska.
Oficiálním partnerem byl Ústecký kraj i Rádio Svobodná Evropa. Podporu rozhlasové stanice musel povolit americký Kongres, protože ten její provoz platí.
Dvě díla zůstanou ve Vejprtech, cesta do zatím neznámé nemocnice je čeká až příští rok. Letošní obdarovaní už pro ně neměli místo.