Svatostánek má v pronájmu už dva roky zdejší výtvarnice Lada Hellerová. Kostela se ujala, aby se tu mohly pravidelně konat nevšední výstavy. Ta první se uskutečnila už na podzim roku 2006 a svá díla na ní představilo několik známých umělců Chomutovska. Potom přišla více než roční odmlka.


„Výstavu pana Franze jsme měli domluvenou podstatně dříve, ale nepodařilo se získat potřebné dotace,“ nastínila Lada Hellerová, která zastupuje pořádající umělecké sdružení New Art History. „Vyzkoušela jsem si tak na vlastní kůži, co to je, být chudá, jako kostelní myš,“ směje se sympatická výtvarnice. Letos se začarovaný kruh protrhl, když získala finanční příspěvek od města.


V sobotu 26. dubna se tak může konat vernisáž výstavy Vladimíra Franze. Začíná v 17 hodin a po hodině bude setkání s umělcem pokračovat živou debatou v blízkém zámečku ve Škrli. Hosty budou také architekt Pizzinger nebo známá čarodějnice Marcela Košanová. K pohodě a tanci tu bude dlouho do noci hrát hudební skupina Úlet. Vstup je zdarma. Obrazy v kostele budou k vidění do 25. května.


Tím ale kulturní sezóna ve Škrli nekončí. „V létě bych ráda v sousedství kostela pořádala sochařské sympózium a také mám slíbenou spolupráci s Milanem Knížákem. Se svými studenty a díly přijede do Škrle ještě letos na podzim,“ přislíbila výtvarnice, které se vlastními silami daří do Chomutova zvát špičkové osobnosti.