Duchovní nejprve navštívil v centru města radnici, muzeum a kostel svaté Kateřiny, poté zamířil do zooparku. Jeho pracovníci biskupa provezli areálem v kočáře, u krušnohorského statku ho přivítali podle staročeské tradice chlebem a solí. Pak všem požehnal a zasvětil kapli Antonínovi z Padovy, jehož svátek na sobotu připadal.


Hrázděná kaplička byla první stavbou skanzenu, jde o repliku skutečné kaple umístěné v Krupici v Doupovských horách. Odtud dokonce pracovníci zooparku kdysi přivezli základní kámen kaple.


Postupně pak na plácku u Šichtova dolu vyrostl větrný mlýn, staročeský statek, ze Soběnic u Úštěku byla přivezená roubenka před demolicí. Součástí skanzenu je také rybník a lipová alej, na jejímž začátku čerstvě vysvěcená kaple stojí.


Zoopark plánuje skanzen Stará Ves rozšiřovat. Má tu stát řezbářská dílna, kde budou návštěvníci moci zhlédnout ukázky lidových řemesel a nástrojů, špejchar se sociálním zařízením a celý areál má být oplocen. Nyní je volně průchozí, na což čas od času doplácela kaplička, která byla několikrát poničena.