Provází jimi dva taneční mistři: ředitel Taneční školy Stardance Chomutov Josef Zelenka a jeho dcera Jana. Každé úterý na těchto stránkách najdete další lekci, listovat si ale můžete i zpětně a podívat se na ty, které vám unikly. Začali jsme foxtrotem, tangem, čačou, pokračovali waltzem a valčíkem. V příštích týdnech přibude polka, mambo, blues a salsa.

Jive podle otevřené encyklopedie Wikipedie: Je to rytmický swingový tanec, který vychází z jitterbugu a v mnohém je ovlivněný rocknrolem, boogie-woogie a černošskými tanci. V roku 1944 vydal Viktor Silvester první standardizovaný popis jivu. Rytmus je 4/4-ový a tempo 40-46 taktů za minutu.

Základním krokem dnešního jivu je takzvaná jivová přeměna (tančená jako krok-přísun-krok na jednu stranu a pak zpět krok-přísun-krok) zakončená vratnou kolébkou.

Lekce je rozdělena do dvou videí. V sestřihu prvního z nich uvidíte základní kroky a figury. Ve druhé se na ně podíváme v celkovém pohledu a následně ho Jana a Josef Zelenkovi předvedou na hudbu.


Pár slov o průvodcích lekcemi…


Josef Zelenka je ředitelem TŠ Stardance a tanečním mistrem, který se může chlubit třiceti lety praxe. Dříve působil jako aktivní tanečník mezinárodní třídy. "Tanec je krásný, protože je pro dva," říká s oblibou. Jak dodává, mottem jeho taneční školy je být úspěšný, sympatický, elegantní a soběstačný při každém kroku.

Jana Zelenková je tanečnicí nejvyšší mezinárodní třídy latinsko-amerických tanců. Dále je mistryní světa v Disco Dance a choreografkou show dance a street dance pro všechny věkové kategorie. Jako profesionálka byla pozvána do loňského ročníku taneční šou Bailando coby choreografka a trenérka.