Letní kino mají téměř všude, ale zimní? To není nikde. Jirkov bude prvním v České republice.


S nápadem promítat pohádky přímo na náměstí, tak jako v létě, přišel nový ředitel Kulturně, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Bedřich Fryč.


„Jirkov už má kdeco, a když máme takového aktivního šéfa kina, tak proč to nezkusit“, řekl si před časem Bedřich Fryč.

„V létě, když se promítalo na náměstí, přišlo poprvé dvě stě čtyřicet lidí a po druhé, to bylo počasí asi jako teď, přišlo jich padesát. Když tam bude na Mikuláše tolik lidí, budou čekat na rozsvícení, tak toho využijeme a zpříjemníme jim čekání,“ vysvětluje, jak ho netradiční myšlenka napadla.


Protože se jedná o předvánoční čas je výběr promítaných snímků jednoznačný.

„Budeme pouštět krátké pohádky „Jen počkej zajíci“ nebo „A je to“, informuje šéf jirkovského kina Miloš Kubelka. „Celovečerní pohádku by asi ani lidé nevydrželi,“ uvažuje. „Navíc se bude rozsvěcet stromeček, takže by se musela přerušovat,“ dodává.


Promítat se bude přímo na náměstí Edvarda Beneše pod širým nebem. Promítací plátno nahradí fasáda banky. Den předem se ještě podle Miloše Kubelky vyzkouší, jak to bude vypadat, zda bude kvalita přijatelná.


V případě problémů by se pak natáhlo klasické přenosné plátno. „Pohádky by měly běžet zhruba hodinu. Počítáme, že začneme v pět a v šest, před rozsvěcením, se bude končit,“ sděluje Kubelka.


Počasí nemá mít na průběh promítání vliv. Zima a mráz nemůže Jirkováky zaskočit. „Vezmu sebou fén, pro horší chvíle“ směje se Kubelka. „A máme takovou stříšku, pod kterou se technika schová. Jako technici si s tím musíme poradit,“ míní Kubelka. Pro jistotu se však veškerá promítací technika bude na místo přenášet těsně před začátkem promítání.


Pro otužilce budou připraveny i nějaké sedačky a stolky, aby si mohli udělat pohodlí. Pro zmrzlíky bude k dostání svařené víno, grog či čaj.
Vstupné za shlédnutí filmu se v Jirkově vybírat nebude. Každý se bude moct dívat, odkud bude chtít.


Pokud se zimní kino ujme a bude o něj zájem, nebrání se šéf kina myšlence pokračování či zavedení nové tradice. „Letní kino děláme a letos o něj byl velký zájem. Uvidíme jak dopadne tohle a pak se rozhodneme, jestli pokračovat nebo ne,“ komentuje Kubelka.