Celý konkurz trval přes tři hodiny. Vesměs přišli mladí lidé, až na závěr castingu se dostavilo pár lidí zralejšího věku. „Potřebovali bychom zástupce střední generace, těch bylo opravdu málo. Ale Chomutov je asi mladé město,“ říká zástupce castingové agentury Václav Hrdina.


Nejmladším účastníkem byl dvou letý kluk a nejstarší paní bylo kolem šedesáti.


Podle slov Václava Hrdiny se casting zdařil. „Byla tady velmi talentovaná holčička a jeden student konzervatoře,“ hodnotí castingový maraton. Musím pochválit i paní Věru Flaškovou, která nám vyšla vstříc. Vše bylo dobře zorganizováno,“ dodává.


Na casting přišel například i osmnáctiletý Chomutovák Zdeněk Kozakovič. Ten studoval v Praze konzervatoř zaměřenou na pohybové divadlo. Tam si také našel agentku, která mu dávala různé nabídky. „Chodil jsem na různé castingy, kde jsem sbíral svoje první zkušenosti. Začínal jsem s reklamami. Natočil jsem například jednu reklamu na bonbony do Francie,“ sděluje své první krůčky Zdeněk Kozakovič.


Později Zdeňkovi z agentury zavolali, že pro něj mají roli v americkém filmu. Byl to film od režisérky Roberty Grossmann, který se natáčel z velké části v Izraeli. „Tak jsem tam odletěl, úplně sám bez tlumočníka, ale bylo to zajímavé,“ vzpomíná.


Je to už skoro rok. Film se ještě zpracovává, takže ještě není znám konečný název. „Je to film podle skutečnosti o dívce Hanah z Budapešti. Ta žila v období druhé světové války. Potají si udělala parašutistický výcvik a skočila do zajateckého tábora, aby osvobodila Židy. Nakonec ji tam umučili a zabili,“ popisuje stručně děj filmu. „V Izraeli je Hanah velmi známá osoba,“ dodává.


Zdeněk tam hrál bratra hlavní hrdinky, George. Část filmu se točila i v České republice, v Mladé Boleslavi. Celou dobu se domlouval anglicky.


Zdeněk už má i další slíbenou roli. „Teď jsem dostal nabídku, hrát v jednom českém seriálu,“ oznamuje s radostí. Bude tam hrát kluka, který studuje na gymnáziu. Je chytrý bezproblémový, ale pak spadne do drog.


K natáčení se dostal přes svou spolužačku Elišku Křenkovou, která hrála v Rafťácích. Seznámil se tak s Jirkou Mádlem, který mu doporučil nějaké castingové agentury. Ty mu hned nabídly roličky v reklamách.


O chomutovském castingu se dozvěděl přes svojí učitelku, se kterou se bavil o své herecké kariéře. Momentálně totiž studuje v Chomutově na Průhoně, elektrikáře. Ale chce se zase vrátit zpátky do Prahy.


„Tam jsem musel ukončit studium na konzervatoři také díky dlouhé absenci, kterou způsobilo natáčení,“ říká Zdeněk.


Na casting se přišel podívat ze zvědavosti. „Zajímalo mě jak to tady bude pobíhat. Přijde mi, že tady chybí nějaký systém,“ srovnává. V Praze to prý funguje tak, že na první casting vždycky přijde hodně lidí. Takže už mezi dveřmi každý dostane dotazník, který vyplní, a pořadové číslo, podle kterého se pak chodí dovnitř. Tam je fotograf a kamera, do které většinou každý řekne něco o sobě. V Chomutově se vyplňoval jen formulář a dělaly se fotky.