Do chomutovského divadla přijede 7. listopadu, představí asi sedm stovek snímků z cesty po Havaji.


Rozsáhlé podzimní turné s názvem Havajské ostrovy – Letní a zimní putování za přírodními divy Tichomoří zahájil Šimánek v rodné Chocni. Na začátku listopadu se přesune do Ústeckého kraje.


„Vůbec poprvé jsem vystoupil s diashow v Šumperku a Přerově. Nadchlo mě, že premiéra proběhla výborně, v obou případech bylo vyprodáno. V Chomutově mě už dobře znají, mám zde své stálé publikum, takže doufám, že bude spokojené i tentokrát,“ svěřil se cestovatel.


S ruksaky na zádech se rodina Šimánkových vydala i do málo známých končin, do míst, kam se běžný turista, trávící na Havaji jen pár týdnů dovolené, těžko dostane. Putovala podél pobřeží s příkrými horami porostlými bujnou vegetací, údolími, do kterých padají nesčetné vodopády až k ústím řek a potoků. „Havajské ostrovy nejsou zajímavé pouze kolem moře. Mají gigantické kaňony a vysoké skalní útesy a rovněž dřímající i extrémně aktivní krátery,“ popsal Šimánek.


Původním povoláním stavební inženýr se cestopisům začal věnovat od roku 1975. Na své poslední cestě pořídil snímky na zhruba sto padesát diafilmů. Chomutovskému publiku z nich vybere asi sedm stovek záběrů.


Stejně jako v předchozích případech se návštěvníci chomutovského divadla mohou těšit na velkoplošnou panoramatickou diashow. „Klasický formát snímku zvětším a rozdělím na tři části. Každá část se umístí do jednoho projektoru a vznikne tak širokoúhlý snímek zabírající celé filmové plátno. Navíc díky kombinaci projektorů může ve statickém obrázku najednou vzniknout pohyb,“ popsal Šimánek a prozradil, jak bude jeho povídání rozděleno tematicky. „Postupně představím snímky ze všech šesti ostrovů, které jsme navštívili. Hlavní prostor bude mít pochopitelně ten největší z nich, Big Island. Projekce doplňuje hudební podkres,“ dodal.

Autor: David Kresta