Zaposlouchat se do koncertu oslavujícího slavného „vrabčáka" Édith Piaf na kláštereckém zámku. Ponořit se do osudu židovských synagog, o nichž bude vyprávět výstava v chomutovském muzeu. Probrat se extrémními zážitky na Expediční kameře v kadaňském Orfeu, anebo si zatančit a pobavit se na Ostrostřeleckém plese v chomutovském divadle. To jsou tipy na zajímavé akce, které jsme pro vás vybrali z dnešní a sobotní nabídky.

Mon amour

Koncert Édith Piaf Mon amour, pořádaný v rámci turné ke stému výročí narození královny šansonu, si vyslechnou návštěvníci zámku v Klášterci nad Ohří už dnes. Uslyší známé šansony jako Můj legionář, Tři zvony, či Ódu na lásku v podání multiinstrumentálně pěveckého tria Esprit pod vedením Markéty Mazourové. Trio vystřídá řadu hudebních nástrojů od akordeonu přes klavír, saxofony, flétny po perkuse a další rytmické nástroje. Hlavně ale zazní dechberoucí zpěv.

Koncert začíná v 19 hodin a vstupné je 100 korun.

Punkoví provokatéřii znovu v Kadani

Nitranský kvartet recesistů a punkových provokatérů Horkýže Slíže v čele s frontmanem Peterem Hrivňákem (na snímku) přijíždí opět do Kadaně. Vystoupí dnes v Orfeu. Jde o druhou zastávku na jejich jarním turné po českých koncertních sálech, které odstartovali včera v Pardubicích a zakončí ho v polovině dubna v Herálci. A místní fanoušci už se nemohou své oblíbené kapely dočkat. „Kadaň!!! Už máme doma lístky!!!" radovala se třeba Kačka Kučerová už v polovině února nad seznamem koncertů zveřejněných na facebooku kapely. Pořádný nářez očekávejte dnes od 20 hodin.

Expediční kamera uvede i Kadaňana

Kdo má rád dobrodružství, divokou přírodu, extrémní zážitky a sporty spojené s adrenalinem, neměl by si nechat ujít 7. ročník filmového festivalu Expediční kamera. Koná se ve více než dvou stech českých a slovenských městech a je tak největší outdoorovou cestovatelskou akcí u nás.

V sobotu ho uvedou také v kadaňském Orfeu, kde diváky čeká zhruba čtyřhodinové pásmo nejextrémnějších zážitků z celého světa, natočených na filmovou pásku. Je o cestovatelských výpravách do dalekých krajin, kamarádství, houževnatosti a odvaze.

„Letošní ročník je výjimečný tím, že se do programu expediční kamery dostal film Kadaňana Martina Šíla s názvem Srdce Kalahari," nezapomněla upozornit na zajímavost šéfka kadaňské kultury Tereza Gvoždiáková. „Gratulujeme!" vzkazuje cestovateli po krásném a drsném africkém kontinentu.

Vstupné na promítání, které začíná v 17 hodin je 50 Kč.

Synagogy v pohraničí

Historii i současnost synagog a židovských hřbitovů poutavým způsobem mapuje výstava Židovské stopy v bavorsko-českém pohraničí, která bude zahájena vernisáží zítra v 10 hodin v Domě Jiřího Popela v chomutovském muzeu.

„Střílet a bavit se"

Přehlídku parádních ostrostřeleckých uniforem mužů a večerních rób dam uvidí návštěvníci Ostrostřeleckého reprezentačního plesu v chomutovském divadle. Ten se bude v sobotu v chomutovském divadle odvíjet v duchu motta ostrostřelců „Střílet a bavit se!"

Ostrostřelci pořádali své plesy po uplynulé čtyři roky v Jirkově. A s velkým úspěchem. Nyní se ale přesouvají do Chomutova.

„Chomutovská ostrostřelecká společnost byla založena v roce 2006, a tak letošní ples bude jednou z akcí, které mají toto znovuobnovení chomutovského sboru připomínat," přiblížila Jana Elbelová za společnost. Na ples pozvala i ostrostřelecké kolegy nejen z českých měst, ale také z Německa.

K tanci bude hrát chomutovská kapela Úlet, pány pobaví kankánové vystoupení skupiny Florentina, dámy zase ohební cvičenci z uskupení Prdi. Šermířský souboj předvedou Rekruti. Hlavním hřebem bude jako každoročně střelecká soutěž o Krále plesu 2016.

Vstupenky do sálu jsou už vyprodány, ale k mání je ještě několik desítek posledních na balkón v ceně 300 korun. Ples začíná ve 20 hodin.

Více v kulturním servisu ZDE.