K jejich snu napsat kuchařku je přivedla jejich společná láska k vaření a taky neustálé dotazy z jejich okolí, jak se vaří to či ono.


„Snažily jsme se napsat do knížky takové recepty, které na první pohled působí leckdy efektně, ale přitom jsou jednoduché a časově nenáročné,“ shodují se obě autorky.


Kniha, kterou vydává nakladatelství Hněvín by měla být na trhu za příznivou cenu. Autorky nechtějí na knize vydělat. Jde jim spíš o to, aby se do českých domácích kuchyní vrátilo poctivé a dobré jídlo, jako tomu bývalo v dobách našich babiček.


KŘEST. Halina Pawlovská se stala kmotrou kuchařky dvou Chomutovanek. Knihu pokřtila slovy "Kašlete na diety, rychle jděte pro kotlety."

Rozhovor s jednou z autorek knihy

Chomutovanky Markéta Markvartová a Jaroslava Škrábalová napsaly společně kuchařku plnou lákavých receptů.
Kmotrou nové kuchařky je Halina Pawlovská. Ta nám prozradila, že vaří třikrát týdně a to nejradši maso. Má ráda skopové a hovězí. Do všeho přidává česnek, protože jí její tatínek učil, že je nezdravější.
Na Červeném hrádku byla možnost všechny lahůdky z knihy ochutnat.
A během slavnostního odpoledne jsme se zeptali na pár otázek jedné z autorek kuchařky, Jaroslavy Škrábalové. A to například na to, jak se daly obě ženy dohromady a kolik v knize najdeme receptů.

Jak jste se daly dohromady?
Studovala jsem dálkově na chomutovském soukromém gymnáziu, kde učí manžel Markéty Markvartové. Jednou jsme se my „dálkaři“ rozhodli, že se budeme pilně učit i přes prázdniny. Jeli jsme na chatu a tam jsme si takhle večer všichni povídali u vína. A s Markétou, která tam byla s manželem, jsme se domluvily, že pokud odmaturuji, tak napíšeme společně kuchařku.

Kolik najdeme v kuchařce receptů?
Teď tedy nevím úplně přesně, ale je to plus mínus čtyřicet sedm.

Recepty, které v knize najdeme jsou všechny vaše?
Musím přiznat, že úplně všechny ne. Některé jsou i odjinud.

Který recept byste lidem doporučila?
Tak v této knize je všechno dobrý. Ze sladkého můžou lidé vyzkoušet třeba čokoládové košíčky.

Recept z knihy: Čokoládové košíčky

Jaroslava Škrábalová nám doporučila jednoduchý recept na čokoládové košíčky.
Hospodyňky by si měly pořídit balení lineckých košíků, mléko Tatru a obyčejné mléko, 50 gramů másla, dva čokoládové pudinky, dva vanilkové cukry, 100 gramů čokolády. Postup je jednoduchý:

1 .slijeme mléko s Tatrou a odebereme si asi 200 ml do hrnku. Do těchto 200 ml vmícháme čokoládové pudinky a vanilkové cukry.
2. podle chuti můžeme ještě přisladit obyčejným cukrem
3. tuto pudinkovou směs vlijeme do zbylého mléka s Tatrou a za stálého vydatného míchání metličkou přivedeme k varu
4. pak směs odstavíme s přidáme k ní tmavou čokoládu rozlámanou na kousky. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí
5. poté přidáme na kostičky rozkrájené máslo a stále mícháme, dokud směs nezchladne.
6. směsí naplníme zdobící sáček a plníme jí košíčky hezky plně
7. košíčky ozdobíme kousky ovoce a snítky meduňky


Ještě rada na závěr. Lepší je košíčky nechat proležet aspoň dvě hodiny, krásně zvláční.