Vysmátá hruška, působivá tvář Pravdy, moderně střižená socha anděla. Tato a další umělecká díla patnácti malířů, grafiků, fotografů a sochařů z regionu představí Chomutovský výtvarný salon. Jeho dějištěm bude Sklepení Osudu se svou jedinečnou atmosférou.

Letošní třetí ročník bude v některých ohledech nový. „O laťku jsme ho zvedli. Budeme mít banner, abychom byli vidět z ulice, před týdnem odstartovaly webové stránky Chomutovského výtvarného salonu a usmyslel jsem si, že budeme mít knihu návštěv. Máme také katalog děl,“ vypočítává duchovní otec a pořadatel salonu Josef Šporgy, který je navíc známý regionální sochař a grafik. Návštěvníci tak budou mít po ruce přehled, jaká díla galerie nabízí a za jakou cenu.

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Hlavy dolů! Kraj odvolal ředitele muzea a galerií

Jedna věc se ale nemění. Podmínkou stále zůstává, že jde o nejnovější práce, které právě vyšly z rukou umělců. „Nesmí to být věci půjčené ze sbírek nebo vyhrabané na půdě na poslední chvíli. Na obrazech by měla být v uvozovkách mokrá barva,“ směje se Šporgy. Návštěvníci tak uvidí díla, která vznikla od začátku tohoto roku. „Jen sochaři mají možnost vystavit dokončená díla z minulého roku, protože jejich práce je náročnější,“ podotkl výtvarník.

Mezi uměleckou patnáctkou jsou kumštýři především z Chomutovska, ale také z Mostecka. „Například se nám podařilo zamluvit si na letošek litvínovskou malířku Sylvu Prchlíkovou, za což jsem rád. Je to velmi vytížená výtvarnice a nestorka,“ těší Šporgyho účast uznávané malířky naivních obrazů.

Sklo, látka, plast

Na výstavě bude k vidění volné umění, které nesvazuje žádné téma nebo předepsaný materiál. Návštěvníci galerie uvidí například malbu na sklo od Jana Chabra, grafiku na látce od Lenky Krušinové, sochy z umělé hmoty od Kláry Marešové či málo obvyklé kamenotisky Jana Nebeského.

„Na salonu budu mít jeden linoryt a dva kamenotisky. Na jednom ještě pracuji, právě nanáším arabskou gumu,“ prozradil Nebeský, který tak do puntíku naplňuje představu pořadatele, aby byla díla nová. Přestože má za sebou samostatné výstavy, je za příležitost mít své práce na salonu rád. „Vážím si té příležitosti, přijde tam jiný okruh lidí, protože nás vystavuje patnáct,“ cení si.

Královské město Kadaň
Kadaň podpoří dobré sousedské vztahy. Pomůžou buřty a kytara

Další práce představí i za hranicemi naší země oceňovaná Jitka Kůsová Valevská, Jiří Němec, Mirka Beranová, David Jasný, Jana Nuslauerová, Miroslav Javůrek a Josef Šporgy. Fotografy zastoupí Dan Černý, Miloš Žihla a Miloš Štáfek, který byl nedávno oceněn v prestižní americké fotografické soutěži. Každý z autorů bude zastoupený jedním až třemi díly, celkem jich bude přes čtyři desítky.

Ceny se pohybují od 800 korun až po 50 tisíc korun.

Zahájení proběhne v pátek

Výstava začne vernisáží v pátek 19. května v 19 hodin ve Sklepení Osudu pod Čajovnou Alibaba. Zahájí ji koncert kapely Copacaband. Díla budou k vidění každý den od 15 do 19 hodin do 19. června.

V průběhu výstavy se mohou diváci zúčastnit také autorského čtení básníka a experimentujícího prozaika Jáchyma Topola z jeho nejnovějšího románu Citlivý člověk. Uskuteční se 2. června v 19 hodin.

„Na našem salonu by se mohli zrodit sběratelé“Pořádat Chomutovské výtvarné salóny byl sen, který si výtvarník Josef Šporgy léta hýčkal a poslední tři ho naplňuje. Smyslem je, aby se setkali výtvarníci mezi sebou a cestu k nim si našla nejen veřejnost, ale také sběratelé. „Chtěl bych, aby po deseti letech lidé na salon sjížděli jako na velkou událost. Na našem salonu by se mohli zrodit sběratelé. Rád bych, abychom se vrátili do stavu, kdy elita města sbírala díla místních umělců a bylo prestižní mít jejich obraz doma,“ přeje si Šporgy. „Je to umění od lidí, kteří už se proslavili, nebo se proslaví.“