Chomutovské muzeum ve čtvrtek otevřelo zajímavou a dlouho připravovanou výstavu s názvem Olympionici Chomutovska. Ti, kteří se již nedočkavě těší na začátek XXX. olympijských her si tak mohou dlouhou chvíli zkrátit právě prohlídkou této výstavy.

Naleznete zde medailonky čtyřiatřiceti olympioniků, kteří se v Chomutově narodili, žili, či trénovali. Kromě informací o nich samotných tu najdete řadu vzpomínkových předmětů. Nechybí medaile, poháry, startovní čísla, talismany, či závodní dresy. Výstava také ve zkratce přibližuje každou z jednotlivých olympijských her.

Na vernisáž dorazilo hned sedm olympioniků, kterým je výstava částečně věnována. Lidé si tak mohli popovídat s gymnastou Miloslavem Netušilem, zápasníkem Bohumil Kubátem, windsurfistou Tomášem Malinou, střelcem Václavem Bečvářem a se sáňkaři otcem a synem Jírovými. Nechyběla ani plavkyně Simona Baumrtová, která se na své první hry pod pěti kruhy teprve chystá.

Olympioniky samotné už sice tak, jako na vernisáži neuvidíte, ale i tak to stojí za to. „Tato výstava je důležitá pozitivním příkladem, který tito lidé dali svému okolí. Aby se mohli zúčastnit olympijských her, museli mít před sebou cíl, pro který byli ochotní řadu věcí obětovat," řekl při vernisáži výstavy v Domě Jiřího Popela ředitel muzea Stanislav Děd s tím, že konečné výsledky nejsou rozhodující hodnotou.

Chomutovští olympionici o výstavě:

Vernisáže výstavy Olympionici Chomutovska se zúčastnilo také sedm ze čtyřiatřiceti olympioniků, kterým byla část výstavy věnována. Chomutovský deník se pěti z nich zeptal na to, jak se jim samotná výstava líbí, zda budou olympiádu sledovat a kolik podle nich přivezou Češi medailí.

Bohumil Kubát, zápas.Bohumil Kubát, zápas (foto vpravo)

Výstava se mi líbí moc. Sám jsem zvědavý na těch třicet čtyři olympioniků. Musím se jít ještě podívat.

Na olympiádu se těším moc. Budu se koukat. Myslím, že celkem bude tak šest medailí. Nějakou přivezou veslaři, plavkyně tady z Chomutova by mohla nějaký kov chytnout, také desetibojař. V zápase tam máme Davida Valu. Budu mu přát aby něco urval, ale bude záležet na štěstí. To mu hlavně přeji.

Chomutovský zápasníci jsou většinou druzí v republice. Celkově je stále český zápas dobrý.

Tomáš Malina, windsurfing

Výstavu jsem si ještě pořádně neprohlédl, ale vypadá moc dobře. Líbí se mi, že každý sportovec tu má nejen svůj profil, ale je tu představený také jako člověk.

Já vůbec netipuji .Když mám čas, tak olympiádu sleduji velice bedlivě, protože miluji jakýkoli sport. Jsem ale odpůrce jakýchkoli prognóz, jestli bude úspěch, když přivezeme pět zlatých, čtyři stříbrné a pět bronzových nebo ne. Pro mě je důležité, aby se tam naši sportovci úplně neztratili, i když je pravda, že už to že tam jsou, znamená, že jsou jedni z nejlepších.

Václav Bečvář, střelba.Václav Bečvář, střelba (foto vlevo)

Já jsem maximálně spokojený s tím, co se tady odehrává. Ta výstava je nádherná. Musím říct, že jsem se ještě nesetkal s tak krásnou výstavou, nejen svých zážitků respektive předmětů, ale i těch zbývajících třiatřiceti olympioniků, kteří jsou rodáci z Chomutova.

Tohle nejsem schopen říct. Byl bych rád, kdyby jich bylo pět ve sportovní střelbě, ale to nebude, tomu nevěřím. Celkově si myslím, že ze střelby budou dvě a dalších pět k tomu. Sedmička je moje oblíbené číslo.

Miloslav Netušil, gymnastika

Výstava splňuje všechno, jsem nadšený. Pomalu si to žádá, aby se výstava opakovala každé čtyři roky. My olympionici, co jsme republikově vedení, se scházíme jednou za rok v Praze, tak i toto by se mohlo opakovat.

Olympiádu budu sledovat. Máme tam také gymnastu a gymnastku. Takže určitě budu. Právě dnes ráno jsem byl na předposledním tréninku Martina Konečného, který tam jede. Hádat kolik bude medailí je loterie. Všichni, kdo tam jedou, se snaží, aby ji získali. Kolem deseti medailí by se tam mohlo objevit. To by bylo skvělé.

Simona Baumrtová, plavání

Simona Baumrtová,plavání.Jak se ti líbí výstava?
Výstava se mi hrozně líbí. Je to něco, co tu ještě nebylo. Pro mě je to čest, být tady. Medailonek o mě je pravdivý. Až na to, že tam mám jednu fotku Báry Závadové. Je ale pravda, že v čepičkách a brejličkách nás nikdo nepozná, takže to nevadí a odpouštím. Jinak je to moc krásné.
Jak vidíš olympijské hry v Londýně ty? Kolik medailí získají čeští sportovci?

To se nedá takhle říct. Vždycky nastane den D a může se stát cokoli. Ve střelbě může uletět jeden výstřel a je po všem. Já ale doufám, že nějaké vítěze a medailisty budeme mít. Počítám s Bárou Špotákovou, střelci mají veliké šance, a ti ostatní to budou mít buď a nebo. Když mám říct číslo, tak aspoň takových šest medailí aby bylo.
No a jak se vidíš v Londýně ty?
Musím říct, že takhle poctivě jsem ještě netrénovala. Snažím se dělat všechno naplno, takže já s klidem můžu říct, že jsem proto udělala všechno a uvidí se až tam. Se semifinále bych byla spokojená, kdyby to bylo finále, tak by to byl úžasné.
Jak je na tom české plavání a jak si stojí Chomutov? Pravda, že výborně, díky tobě.
V té dospělé kategorii je to opravdu díky mne, protože už tam nikoho jiného nemáme. Ale máme opravdu skvělé juniory. Je tam Tomáš Franta, brácha nebo Štěpánka Šilhanová. Když jim to ale vydrží, budou to mít v hlavě srovnané a vydrží ty přechody z tréninku do školy, tak Tomáš Franta bude určitě jeden z nejlepších plavců minimálně v Čechách a ti ostatní pokud jim vydrží tréninková píle, tak budou mít velký výsledky a já v to doufám.