Špatná zpráva pro fanoušky Hany Zagorové! Její vánoční koncert s Petrem Rezkem a Boom!Bandem Jiřího Dvořáka v neděli večer v DK Ústí je už beznadějně vyprodaný.

Šancí vidět a slyšet ji je ale více. Duety z komediálního pořadu HogoFogo nabízí stejnojmenné CD i DVD, balady, hity i rarity slibuje její nové 3CD „Zítra se zvedne vítr” ze Supraphonské edice Zlatá kolekce. Tvoří ji komplet 61 písniček, dvě jsou nové. První s Hančiným textem 3CD otevírá a také mu dala název. Druhá se ideálně hodí k Vánocům.

„Text písničky Mé dětské svátky jsem měla hotový snad během hodiny. Představila jsem si obrázek našich Vánoc v Petřkovicích, své rodiče… Ta slova odpovídají skutečnosti,” prozradila zpěvačka.

Neuvažovala jste o tom ušetřit si nové písničky na nové album?
Ne, protože nevím, kdy novou desku natočím. Bude to tehdy, až dozraje čas, až budu mít pohromadě všechny písničky. Víte, jsem trochu netrpělivý člověk, nepíšu ani nezpívám do šuplíku. Když si řeknu, že něco vznikne, udělám práci a už se těším, že její výsledek uvidím a uslyším. Kdybych měla počkat půlrok nebo rok než vyjde celá deska, asi bych to nevydržela.

Na albu máte i duet s Michalem Prokopem; s ním jste před Petrem Rezkem často zpívala.
Dokonce jsme si s Michalem spolu založili naši první kapelu. Spolupráce s Michalem byla skvělá, on je moc fajn. Za prvé je to báječný zpěvák, za druhé inteligentní a príma člověk. Tenhle duet je z jednoho ostravského televizního pořadu, vlastně našeho dvojrecitalu. Byla to skvělá práce.

Ostravu asi máte hluboko ve vzpomínkách!
Určitě, to u mě byla alfa a omega všeho. Nejbouřlivější začátky, které mě formovaly. Nejsem „vracecí“ typ, ale na to období vzpomínám ráda. Když má něco význam nebo je pro vás důležité, uvízne to v duši, už to tam zůstane. Ten pocit, že víte, kam sáhnout a navíc cítíte, že se ty věci ani nezaprášily, je báječný. Přitom jejich současný stav může být úplně jiný. Proto nerada po letech navštěvuji místa, která mi takhle v té duši uvízla.

Což asi platí i o vašem rodném domě v Petřkovicích…
Ano, domov máte v hlavě převázaný mašlí jako něco báječného, nádherného. Nerada bych tam najednou nacházela něco jiného. Nechci se připravit o čistotu pohledu na domov. Navíc už tam žijí lidé, kteří taky chtějí mít své soukromí.

Mezi raritami na novém trojalbu je šest duetů; asi jsou pro vás důležité, ráda si zazpíváte s lidmi, které máte ráda, je to tak?
Ano. A kromě toho, musím se přiznat, mám ráda práci ve dvou. Třeba i při psaní scénářů mám vedle sebe ráda někoho, s kým se můžu poradit, s kým společně vymýšlíme různé záležitosti. Baví mě pracovat s někým, koho mám ráda.

Většina z rarit, které album nabízí, vychází na CD poprvé!
Je jich určitě přes devadesát procent, což je fajn. Jak už jsem zmínila, původně vznikly pro televizní pořady. Namátkou třeba duet s Josefem Lauferem z pořadu Madam a sedm loupežníků, jsou tam písničky z pořadu natáčeného na Kubě nebo ze semaforského představení Kytice, Miláčku a Bludička.

Zpracovali Zdeněk Brouček a Radek Strnad