Country & Bluegrass benefice v Národním domě v Ústí, již 11. ročník akce s podtitulem nazvané „Dárek dětem, dárek pro všechny”, se ve čtvrtek pochlubí vzácným hostem - zpěvačkou Věrou Martinovou.

Také ona s přáteli pomůže pořádající domácí kapele Blue Eyes vydělat peníze pro Dětský domov na Severní Terase. Věra Martinová přitom představí na charitativní akci i nové album „Foukneme do svící” (EMI 2011), svou první vánoční desku. Též o ní byla v našem rozhovoru řeč.

Nechtělo se mi

Ve kterém okamžiku života se umělec rozhodne: „Teď natočím vánoční album”? Může tou inspirací být vánoční procházka ztichlou zasněženou krajinou nebo pěkný adventní koncert vlastní či někoho jiného? Popřípadě velký zájem vydavatele?
Mně se dlouho do vánoční desky nechtělo. Připadalo mi to tak nějak příliš svazující a že všechno v této oblasti už tu bylo. A napsat album nových vánočních písní tak, aby je posluchači přijali v té záplavě klasických, to se povedlo snad jen Jankovi Ledeckému.
Deska tedy opravdu vznikla hlavně díky zájmu vydavatele. Mým záměrem bylo najít repertoár, který bude v podstatě klasicky vhodný pro vánoční album, ale zároveň ne tak moc „profláknutý“. A hlavně v jiných, komorních úpravách. Moji představu pak skvěle zrealizoval výborný muzikant, aranžér a hlavně kytarista Radek Hlávka. Velký podíl práce patří také mému manželu Jardovi.

Je na desce i písnička, či více, které jste jako malá zpívala doma pod stromečkem?
Je. Chtíc aby spal od Adama Michny Z Otradovic nebo Purpura.

Jak výjimečné je pro vás to CD? Jsou interpreti, kteří mají dokonce vánočních alb více…
Nemyslím si, že bych ještě někdy natočila další vánoční album…

Bohužel, kvůli vaší nemoci nevyšel veřejný křest vánočního alba v Praze. Už tušíte náhradní termín? Soudím, že v případě vánoční desky to spěchá, mělo by se to stihnout do svátků, ne?
Desku pokřtíme 11. prosince v rámci koncertu v pražském divadle Rokoko, který se bude zároveň natáčet pro českou televizi.

Sarafán je vyznání

Souvisí také písnička Modrý sarafán s vaším dětstvím?
Za prvé jsem měla moc ráda Waldu Matušku - a on ji zpíval moc krásně. A pak, zvláštní na té písni je, že je ruská, zněla v dobách totality a soudruhům vůbec nedošlo, že je to v nádherném Borovcově textu vlastně vyznání Panně Marii. Walda jim zkrátka dle přísloví, že pod svícnem je největší tma, nádherně vytřel zrak (smích).

V Ústí vystoupíte na benefičním koncertě pro dětský domov, na charitativní akci, kterou už po jedenácté chystá místní bluegrassová skupina Blue Eyes. Patří jí za to váš obdiv?
Každému, kdo se nestará jen sám o sebe, ale snaží se pomoci ostatním, patří obdiv. Není to v dnešní poměrně sobecké společnosti a nelehké době rozhodně samozřejmostí.

A myslíte si, že si v pátek najdete i čas domov alespoň na chvilku navštívit?
Bohužel si nemyslím, že bych stihla navštívit domov, také z toho důvodu, že jsem právě krátce po prodělané angíně a druhý den mne čeká další koncert.

Přijedeme v pěti

Do Ústí po květnové Portě letos už podruhé přijedete v triu i se zpěvákem a kytaristou Jamie Marshallem. Co pro vás znamená spolupráce s ním?
Přijedeme tentokrát v pěti. I s kytaristou a baskytaristou Radkem Hlávkou, Martinem Petráskem, který hraje na cajon, mojí sestrou Lenkou Slavíkovou a Jamie samozřejmě nemůže chybět. Prostě nás to spolu zatím stále baví.

Máte na desce jeho autorskou písničku. Vytáhl ji ze šuplíku, či vznikla přímo pro vás?
Natočili jsme ji spolu jako bonus hlavně proto, že je v angličtině. Znám ji od Jamieho už z dřívějška a napadlo nás, že by šla udělat jako duet. Původně má jiný text, Jamie napsal pro tuto příležitost speciálně vánoční.

Tečka na konec CD

A podobná otázka v případě Srdíček, písničky od Vojty Kiďáka Tomáška. Musí zpěvačka autorovi říct, že si od něj písničku na desku „bere“?
Písničku Srdíčka mi Vojta přinesl už v létě na Portu v Řevnicích. Připadla mi jako milá tečka na konec desky. A taky část právě této písničky dala název celému albu, protože, doufám, vystihuje jeho atmosféru. Foukneme do svící.

A nakonec: Pečete už cukroví, nakupujete už dárky? A zabila byste vánočního kapra?
Nemám zatím čas. Týden relativního volna jsem promarodila a teď mě čekají koncerty až do 18. prosince. Koukněte na Facebook nebo na stránky. Tedy- nepeču, nenakupuju a nezabila bych.

Malé vzpomínání

Deset let = 10 beneficí. Která podle vás byla nejpovedenější?

Honza Moucha, pořadatel: Každý byl něčím jedinečný, měl výjimečnou atmosféru. První krásně hektický: pozvali jsme 5 kapel-hostů, no „mazec“. Žádný účinkující nechtěl z pódia, hrát před vyprodaným sálem je super. Další rok jsme zredukovali kapely na domácí Blue Eyes a 2 hosty. Ušetřený čas jsme využili jinak. Koncerty dostaly scénář, v programu se začaly objevovat krátké hrané scénky, některé měly velký ohlas. Když jsme třeba dělali, tuším v roce 2009, Country Super Star, sál burácel smíchem.