Pro ni si vybrali vskutku netradiční prostředí. Známý fotograf makrosvěta Milan přesvědčil bratra Iva, primáře ústecké gynekologie, aby ukázal své snímky hor. Fotografie obou bratří jsou tak od 1. prosince k vidění v atriu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Společnou výstavu plánovali dva roky

Autor pestrobarevných záběrů z probouzející se přírody Milan Blšťák má na kontě desítky výstav, knihu i ocenění v prestižní fotografické soutěži. Jeho bratr Ivo je v Ústí nad Labem uznávaným lékařem, jako fotografa a nadšeného horolezce ho zná ale málokdo.

Úchvatné scenérie rozlehlé vysokohorské krajiny překvapí kolegy, pacienty i širokou veřejnost. „Společnou výstavu jsme plánovali dva roky, bratr zatím nevystavoval, až teď nastal ten správný čas,“ vysvětluje Milan Blšťák, který se jako zkušenější ujal přípravy a realizace.

Fotografie, zdroj energie

Netypický výstavní prostor zvolili autoři nejen s ohledem na profesní působiště jednoho z nich. „Hodně lidí se mi svěřilo, že jsou pro ně mé fotky obrovským zdrojem energie…,“ prozrazuje Milan Blšťák a dodává: „…pokud je na tom aspoň trochu pravdy, věřím, že do nemocničního prostředí přinesou příjemné zpestření stejně jako horské záběry mého bratra.“

Pacienty i návštěvníky Masarykovy nemocnice bude asi šedesát velkoformátových fotografií lákat k zastavení až do 6. ledna příštího roku.

Kdo jsou bratři Blšťákovi?

Ing. Milan Blšťák (nar. 1957)

Po studiu mikroelektroniky na ČVUT strávil čtyři roky na světových mořích a po návratu domů propadl počítačům, počítačové grafice a velkoformátové fotografii. S fotografováním začal ve svých 17 letech, objektem jeho zájmu byly hory a děti, teprve v roce 1997 objevil svět makrofotografie, který ho naprosto uchvátil. Od té doby se na tyto drobné přírodní zázraky specializuje a jeho fotografie se objevují na stránkách magazínů a časopisů a na pravidelných výstavách. Příští rok chystá velkou jubilejní 50. autorskou výstavu. V roce 2000 získal ocenění v prestižní soutěži Czech Press Photo v kategorii „Příroda a životní prostředí”, o šest let později mu vyšla kniha Příběhy (ne)obyčejné makrofotografie.

MUDr. Ivo Blšťák (nar. 1953)
Vystudoval FVL UK, v roce 1977 nastoupil jako lékař gynekologicko porodnického oddělení do nemocnice v Ústí nad Labem, kde od roku 2004 vykonává funkci primáře. Od studentských let je nadšeným horolezcem, má za sebou řadu výstupů a expedic namátkově na Kavkaz, do Nepálu, Indie, Peru nebo Západní Papui. Vedle vysokohorské turistiky ve volném čase také plave a vyjíždí na kole (např. po stopách Tour de France). Průvodcem na cestách je mu i fotoaparát, články a fotografie ze zahraničních výprav publikoval v časopisech Everest, Koktejl nebo Cestopisy.

Zpracoval I. Chrástecký a L. Kaspříková