Dalo se to čekat! Mnozí jásají. Když už se po letech Vltava, skupina okolo zpěváka, kreativce v reklamě (jogurt) i herce Divadla Sklep Roberta Nebřenského vrátila na pódia, vydala i nové album.

Dostalo jméno Komedianti se vracejí domů (100PROmotion, říjen 2011), má naivně dětský obrázek na obalu a nabízí 13 písní „od úvodní Láska je možná až po finální Nepředstavuji si nic“. Napsal je autorský tandem Robert Nebřenský (dříve výhradní autor původního repertoáru Vltavy) a známý kytarista Peter Binder. Dvojice se podepisuje pod novinky a la beatlesovští hitmakeři Paul McCartney a John Lennon.

Třináct písni na CD ovšem není jediná „13ka“ Vltavy. Stejný počet koncertů má to od 7. října (Litomyšl) do 17. prosince (Nahořany) turné, které kapela k CD i za svými fanoušky po Česku jede.

„CD nazvané podle jedné z klíčových skladeb nového repertoáru vyjde v pondělí 10. října v den koncertního křtu v Paláci Akropolis. Zde také poprvé bude možnost CD koupit,“ uvedl Šimon Kotek, hudebník, manažer Vltavy i šéf nezávislého labelu 100PROmotin, kde Vltava vyšla.

„Ač kontinuita tvorby a autorský rukopis Roberta Nebřenského jsou zřejmé, skupina si dál zakládá na síle a sdělnosti písní. Nové skladby, prověřené a vyzrálé mnoha koncerty, jsou velmi osobní, ale zabývají se univerzálními tématy. Stěžejním je láska první slovo, které z CD zazní. S tímto předznamenáním pak album pracuje až terapeutickou silou,“ tvrdí.

A CD popisuje: „Je ryze písničková, v nejlepším smyslu písničkářská, s výraznou melodikou a zasahující neodvozenou poetikou. Pravděpodobně potěší široké spektrum posluchačů,“ soudí Šimon Kotek a my s ním. A jako manažer i vydavatel ví, co říká.

Vltava jsou Robert Nebřenský (kytara, zpěv), Martin Vajgl (bicí), František Svačina (klávesy), Tomáš Uhlík (basa) a Peter Binder (kytara).

Vltava na severu
koncerty v Ústeckém kraji

Pá 14. 10. Děčín, Le Garage Noir
So 12. 11. Teplice, Božák
Pá 2. 12. Chomutov, Kulisárna