Díky ženské emancipaci postupně nastává rovnost pohlaví, a to v případě žen znamená, že si svou roli mohou dobrovolně zvolit a nikdo jim ji nebude vnucovat. Podle většiny respondentů (42 %) ankety Jak milují Češi má ženská emancipace pozitivní vliv na vývoj partnerských vztahů. Podle 28 procent lidí má rovnoprávnost žen a mužů negativní vliv na vztah a 30 procent dotázaných řeklo, že na to nemá názor nebo že neví.

První rande - ilustrační foto.
Co hledáme u partnera či partnerky? Muži nejčastěji atraktivitu, ženy zdroje

Podle sexuoložky Laury Janáčkové postupuje emancipace mílovými kroky až do doby, kdy rovnost pohlaví nebere v potaz ani biologický a genetický předpoklad člověka. „Blížíme se k fenoménu, že jsme si sice všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější. Z hlediska vztahů tato forma mění samotnou podstatu vztahu a významně zasahuje do reprodukce (vzrůstající počet reprodukčních center) i vzniku klasických rodin (vzrůstající počet samoživitelek s dětmi, neúplných rodin, rozvodů i single atd.),“ vysvětlila svůj názor Janáčková a dodala: „V dnešní době jsme svědky již jistého druhu diktátu ze strany příliš emancipovaných žen, který se začíná projevovat i v široké sociální rovině včetně politiky, médií, možnosti svobodného projevu atd. To bude mít dříve či později negativní dopad na vztahy mezi muži a ženami.“

InfografikaZdroj: DENÍK

I když názoru sexuoložky Janáčkové nahrává řada titulků jako „S emancipací to nepřehánějte! Příliš samostatná žena muže odrazuje!“ nebo „Emancipace přinesla ženám osvobození, ale i velké problémy“, fakticky u nás k rovnosti pohlaví nedošlo.

Česká republika má například podle údajů Eurostatu z roku 2016 druhý nejvyšší rozdíl ve výdělcích žen a mužů v EU, to znamená, že české ženy si vydělají o 21,8 % méně než čeští muži. Nutno dodat, že za stejnou práci.

Ilustrační foto.
Očekávání při výběru partnera? Češi nejčastěji hledají rodiče pro své děti

„V takové situaci je podle mě nefér strašit emancipací a jejími důsledky, když vidíme, že si jako ženy vyděláme méně. Od toho se totiž odvíjejí další věci. Jak si chcete spravedlivě rozdělit role, například starost o domácnost nebo o dítě, když váš partner vydělává více, protože mu to umožňuje systém. Tím pádem zůstanete doma vy jako žena, protože je to výhodnější pro rodinu,“ řekla Markéta D. z Prahy.

Podobný názor má i Vojtěch V. z Ostravy. „Neřekl bych, že se emancipace projevuje třeba v politice nebo že jde o nějaký diktát. Ve vztazích by to mělo být samozřejmé, jde totiž o partnerství, kde by měli být rovnocenní partneři. Je to o domluvě, a ne o společenském diktátu, který bude říkat, že žena bude submisivní, zůstane doma a bude vařit a uklízet,“ vysvětlil osmadvacetiletý Vojtěch.