„Svoje poprvé jsem zažila v 16 letech. Bylo to s mým přítelem, se kterým jsem tehdy rok chodila a rozhodli jsme se to udělat v den našeho výročí. Myslela jsem si, že když o to nepřijdu, budu mezi kamarádkami za přírodní úkaz.

Laura Janáčková
Sex je náš… Nebo už tak moc ne? Zeptali jsme se odbornice Laury Janáčkové

A taky jsem nechtěla ztratit přítele. Zkrátka taková mladická nerozvážnost. Sice toho dodnes nelituji, ale taky už vím, že jsem si mohla pár let počkat,“ říká Kamila a potutelně se dívá na svoji kamarádku. Ta přiznává, že nechtěla jít s davem a celou dobu čekala na tu správnou chvíli.

„Ta přišla až po dvacátém roce. Sice jsem si už říkala, že asi skončím jako stará panna, ale nechtěla jsem příliš experimentovat. Zkrátka jsem čekala na toho pravého. Sice jsem už od 15 chodila na diskotéky, ale vždycky jsem se tak maximálně s klukama líbala. K ničemu však nedošlo. Nechtěla jsem,“ říká s uzarděním ve tváři Jana s tím, že první pohlavní styk měla až ve dvaadvaceti letech.

„A vůbec toho nelituji. Beru to tak, že kdo si počká, ten se dočká,“ dodává mladá žena. Obě kamarádky se pak shodují, že kdyby potkaly nyní své mladší Já, asi by si samy se sebou musely promluvit do duše.

Ilustrační foto.
Jak milují Češi? Devět tisíc čtenářů se svěřilo Deníku se svými intimnostmi

Podle exkluzivního dotazníkového šetření Deníku Jak milují Češi, však obě ženy nikterak nevybočují z průměru prvního milování. U obou pohlaví se totiž průměrně věk prvního pohlavního styku pohybuje mezi 17. a 18. rokem.

První sex - InfografikaZdroj: Deník

„Z pohledu národního průzkumu zaznamenává první pohlavní styk mírný pokles. V naší anketě 60 procent respondentů uvedlo první sex před dovršením osmnáctin,“ uvedla k anketě Deníku docentka klinické psychologie a autorka knih o lidských vztazích a komunikaci Laura Janáčková s tím, že na rozdíl od předcházejících dat mělo však šest procent respondentů první styk před 15. rokem, tedy pod legální věkovou hranicí.

Jak to vidí odbornice:

Podle Laury Janáčkové pak dívky obecně začínají ze sexem dříve. V anketě tuto možnost, tedy kdy o panenství přišly před završením 15. roku života, připustilo 5 procent dívek. Naopak 20 procent žen a 36 procent mužů pak své „poprvé“ zažilo až po devatenáctinách.

„Obecně tedy můžeme říci, že přestože se ve společnosti stále mluví o tom, jak významně se snižuje hranice počátku sexuálního života mezi generacemi, není tomu zcela tak,“ shrnuje výsledky exkluzivního šetření Laura Janáčková.

Fotografie od Jiřího Zuzánka
Pošlete nám fotografie na téma „LÁSKA“ a vyhrajte luxusní večeři