Po letecké nehodě hokejistů v Rusku a zahynutí tří českých Mistrů světa se začalo mezi fanoušky spekulovat, zda se utkání vůbec uskuteční. Hokejisté nakonec na led přece jen vyjeli, toho fanoušci využili především k tomu, aby vyjádřili svou hlubokou soustrast.

Rivalitu, kterou lze jindy ve skupinách fanoušků Chomutova a Litvínova vidět, vystřídal před čtvrtečním utkáním společný zármutek. Již před vstupem na zimní stadion se scházely desítky příznivců obou týmů, aby zapálily svíčky u pomníku Ivana Hlinky.

„Litvínov je hokejové město a taková tragédie nás všechny zasáhla, i když nešlo o hráče Litvínova. Proto jsme se rozhodli vyjádřit naši soustrast, symbolicky u památníku Ivana Hlinky. Jsme rádi, že se k nám přidali i fanoušci Chomutova,“ říká jeden z iniciátorů pietní akce Ondřej Moutvička.

Příznivci Pirátů se však k tragédii vyjádřili především až na stadionu. Oficiální minutu ticha doplnili o černé a vzpomínkové transparenty s reprezentačními čísly zesnulých hokejistů Marka, Rachůnka a Vašíčka. Po jejím skončení a pokřiku „Mistři“ vyrazili k předem připraveným portrétům zesnulých, aby se znovu rozhořelo několik desítek svíček.

„Chtěli jsme vymyslet něco na počest klukům, kteří nás několik let bavili svým uměním. Myslím, že nakonec to bylo vydařené, přidala se spousta lidí. Je vidět, že Češi stále dokážou stát při sobě, škoda jen, že to bylo při tak tragické události,“ nechal se slyšet jeden z chomutovských fandů.

Soustrast vyjádřili symbolicky i samotní hokejisté. Utkání odehráli s černou páskou na dresech. Chomutov podobnou tragédii ve svém hokejovém životě už zažil, a to v roce 1956 (víze ZDE).

Utkání lépe zvládli Piráti

Generálka dopadla pro chomutovské Piráty dobře. Litvínov porazili 1:2. Prvních deset minut utkání se odvíjelo především před chomutovskou brankou.

První, kdo ale rozsvítil v zápase červené světlo, byl chomutovský útočník Petr Jíra. Ve druhé třetině navýšil rozdíl ve skóre aktivně hrající Helminen. V polovině utkání vystřídal v brance Milana Řehoře Miroslav Hanuljak a chvilku na to inkasoval.

Vyrovnat se však litvínovským hráčům až do konce utkání nepodařilo. Piráti tedy vrátili Vervě domácí porážku 3:6 z prvního střetnutí.

Litvínov – Chomutov 1:2
Branky a nahrávky: 33. Kubinčák (Hübl, Lukeš) - 16. Jíra (Kraft, Pulpán), 25. Helminen. Rozhodčí: Turčan - Hauser, Rozlílek. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1100. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2,1:2.