V závěru anabáze hledání trenéra zůstaly pro management Pirátů dvě hlavní cesty: angažování Miloše Říhy nebo posun Mikuláše Antonika na pozici hlavního trenéra a jeho posílení o kvalitního asistenta. Dle sportovního manažera Lea Gudase Miloš Říha si rozmýšlí, jestli nějakou nabídku má vůbec přijmout. V případě, že bude pokračovat v trenérské práci bez větší pauzy, přijme pravděpodobně finančně lukrativnější práci v Rusku.

Nakonec zvítězila varianta s posunem Mikuláše Antonika na post hlavního trenéra. Realizační tým se rozšířil o Jaroslava Lišku, který v klubu působil jako ředitel sportovního úseku mládeže. Liška na chomutovské střídačce stál už koncem července 2010, když po odchodu Radima Rulíka do Lva Poprad, převzal mužstvo společně s Vladimírem Kolkem a po čtrnácti kolech se posunul do role asistenta Milana Kašpárka. Jihočeský rodák vykonával roli asistenta téměř tři roky i v Českých Budějovicích, aby se během ročníku 1997/98 posunul na post hlavního trenéra, kde vedl mužstvo mimo jiné i s Jaroslavem Pouzarem.

Post druhého asistenta bude zastávat Stanislav Mikšovic: „Stanislav Mikšovic je hodně vytížený v Kadani i mimo hokej a časově by nezvládal funkci prvního asistenta. Proto bude zastávat post druhého asistenta, aby byl zachován přehled o hráčích nastupujících na farmě," komentoval posun Mikšovice Leo Gudas.

Mikuláš Antonik vedl po odvolání Jiřího Doležala mužstvo v pěti duelech , v nichž tým porazil na domácím ledě Kometu Brno a vyhrál na nájezdy v Liberci. V prvních dvou duelech na domácím ledě se Piráti prezentovali zlepšenou bojovností i hrou, ale v následujících utkáních v Pardubicích a doma se Spartou vyhořeli. Právě k duelům se Spartou a Pardubicemi se nový hlavní trenér vrátil: „Chtěl by jsem, aby mužstvo bojovalo, hrálo koncentrovaně po celých šedesát minut a hráči plnili to, co si řekneme. Nesmí to být jak v duelech s Pardubicemi a Spartou, kde jsme udělali zbytečné chyby a dopustili se mnoho zbytečných faulů. Disciplínu musíme zlepšit."

Tým Pirátů v posledních týdnech opustil Radek Duda, za oceán se vrátil Jason Chimera a naopak smlouvu do konce sezony podepsal francouzský útočník Yorick Treille. Podle sportovního manažera Pirátů Leo Gudase další změny jsou možné: „Tým by jsme chtěli posílit, stále hledáme jednoho centra a jednoho obránce, ale v současnosti najít v českých vodách kvalitní hráče na uvedené posty je těžké."

Mikuláš Antonik si v posledních utkáních pomáhal hráči z partnerské Kadaně, byl to Filip Seman, Jakub Trefný nebo v případě zranění Milana Řehoře brankář Miroslav Hanuljak: „Dobře nám hrají hráči v Kadani. Teď máme dost široký kádr, který není na škodu kvůli konkurenci. Je potřeba pracovat na 100% v zápasech i v trénincích a k tomu konkurence přispívá."

A jaké byly stanoveny úkoly před trenérem Antonikem? Ty nastolil generální manažer Jaroslav veverka ml. jasně: „Očekávám návrat k bojovnosti z první extraligové čtvrtiny. Může se stát, že utkání prohrajeme, ale všichni musí vidět bojovnost a chuť všech hráčů udělat maximum pro vítězství. Naším hlavním úkolem bude vyhnout se baráži a pokud možno bojovat o příčky zajišťující účast v předkole play off.

Jak šel čas v hledání trenéra Pirátů:

26. listopad - oficiálně oznámeno odvolání trenéra Jiřího Doležala. Současně generální manažer Jaroslav Veverka ml. prohlásil: „Nového trenéra chceme jmenovat co nejdříve to bude možné. V pátek nás čeká derby proti Litvínovu a byl bych rád, kdyby do tohoto utkání už vedl mužstvo nový trenér."

27. listopad - Jaroslav Veverka ml. z volných trenérů na trhu vylučuje Vladimíra Kýhose a Radima Rulíka. K Pavlu Hynkovi, Mariánu Jelínkovi a Miloši Říhovi přidává možnost angažování slovenských trenérů.

29. listopad - Piráti na oficiálním webu oznamují, že nabídku odmítl reprezentační asistent Josef Paleček

30. listopad - proběhlo derby s Litvínovem, mužstvo vedl stále Mikuláš Antonik

Od 3. prosince - na dotazy novinářů generální manažer i sportovní ředitel mlčí jako „tajemný hrad v Karpatech", odkazují jenom na oficiální web Pirátů. Oznamují pouze, že jednání se omezují na dva hlavní kandidáty. Piráty na trénincích i v zápasech vedl stále Mikuláš Antonik

8. prosinec - v tisku se objevila zpráva, že dva hlavní kandidáti jsou Miloš Říha a Miloslav Hořava

17. prosinec - oficiálně bylo oznámeno jmenování Mikuláše Antonika hlavním trenérem Pirátů