Začíná příprava na novou sezónu. Jaký mají letos Piráti tým?

Do přípravy jsme nastoupili se třemi brankáři, deseti obránci a patnácti útočníky. Myslím si, že mužstvo není špatné. Máme zkušenou i střední generaci a strašně je důležité, že tam máme hráče z akademie, potažmo z farmy. Trošku se mění filozofie organizace, chceme dát šanci mladým klukům.

Podle jmen to není tak hvězdný tým jako v loňské sezoně. Je v jeho silách atakovat hranici play-off?

Na nedělním mítinku jsme měli ke hráčům proslov ohledně sezony a vzali jsme si z loňského ročníku tak trochu za vzor Olomouc. Měli výborného gólmana a myslím, že teď máme i my dva výborné gólmany. Je to Janko Laco, který je strašně zkušený a Honza Strmeň, o kterém bude v budoucnosti hodně slyšet. Síla by měla být v kolektivu a ve čtyřech vyrovnaných pětkách.

Olomouc loni ukázala, že i relativně ne s drahým mančaftem se dá uspět. Navíc, když extraliga je hodně vyrovnaná…

Přesně tak. To byl jeden z bodů, co jsme zmiňovali. Nesmíme podcenit začátek sezony, protože extraliga je vyrovnaná a hodně se zvedla. Určitě to nebude jako minulý rok, že týmy, které jsme nechali za sebou, tam budou znovu. S veškerou pokorou jsme si řekli, že musíme makat od začátku a snažit se zachytit začátek sezony.

Řekl jste, že hodně prostoru dostanou mladí kluci. Měli by dát víc o sobě vědět a více se prosazovat. Výbornou sezonu měl loni např. Kämpf…

Myslím si, že David Kämpf byl jeden z nejlepších hráčů. Pak měl trošku smůlu, že musel na operaci se slepým střevem. David Kaše má už něco taky za sebou. Ve velkém hokeji je už dva roky, je to kapitán české dvacítky. Těmto hráčům by měla skončit doba hájení a měli by převzít vyšší roli v týmu a větší zodpovědnost.

Co Roman Červenka a jeho nahrazení…

Jsme realisté. Víme, že Roman nám minulý rok strašně pomohl a bez něho bychom asi nebyli tam, kde jsme byli. S ním nám odešlo šedesát bodů, které musíme nahradit a rozhodit mezi ostatní v mužstvu.

Největší posilou do útoku se zdá být Ivan Huml. Proč padla volba právě na něho?

Uvažovali jsme o něm a v tu danou chvíli byl na trhu. Měl by sehrát roli mentora, roli hráče, který by měl mladé hráče trochu uklidnit. Přichází po pěti letech z Finska a má bohaté zkušenosti. Na cestě směrem k organizaci, kterou chceme budovat, by nám mohl pomoct.

Fanoušci od něho nemůžou čekat, že bude tak produktivní jak Roman Červenka. Nějaká produktivita se dá sice očekávat, ale bude mít asi i jinou úlohu?

Přesně tak. Roman Červenka je kapitola sama o sobě. Ten je jenom jeden, je to nejlepší centr v Evropě. Ivan bude mít jinou úlohu. Tu sílu se budeme snažit rozložit mezi čtyři pětky. Pokud se Ivan nebo Míša Vondrka stane lídrem, budeme jenom rádi.

Právě Michal Vondrka byl loni ve stínu, ze kterého by mohl letos vystoupit. Protože je to taky výborný hráč…

Myslím si, že Míša je výborný hráč. Hlavně charakterově do šatny. S největší pravděpodobností bude mít opět kapitánskou pásku. Jeho taky limitovalo zranění ke konci sezony. Co jsem s ním měl možnost mluvit, tak si odpočinul, byl s rodinou a na sezonu je natěšený.

Do obrany jste angažovali Bretta Flemminga. Co od něho očekáváte?

Dostali jsme na něho dobré reference. V Bolzanu (liga EBEL) měl dobrou sezonu. Hledali jsme důrazného praváka do obrany, který má dobrou střelu. Je tady na try-out (zkouška, pozn. red.). Máme s ním dohodu, že pokud zaujme, tak by u nás zůstal.

Jaká je situace ohledně Juraje Valacha po úmrtí jeho manželky?

Je to strašně těžké pro něho i pro nás. Je to tragická událost, soucítíme s ním. S Jurou jsme se bavili, dáme mu prostor, aby si vyřešil veškeré věci. Postavili jsme se za něj i ze sociálního hlediska, má tady platnou smlouvu. V momentě, kdy bude on sám cítit, že potřebuje jít na led, tak ho rádi přivítáme.

Piráti angažovali i mladé jako např. Koblasa nebo Skokan. Co od nich očekáváte?

„Skokyho" zná trenér se Slávie. Je to hráč, který je důrazný, má výborný pohyb a dobře bruslí. Snažili jsme se vybírat hráče, kteří jsou agresivní a výborně bruslí. Myslím, že to nám loňský rok trochu chybělo. Hráči jako Koblasa, Skokan, Míša Poletín, Chrpič (Jakub Chrpa, pozn. red.) nebo Nick Hlava, to jsou všechno důrazní hráči.

Jak bude vypadat příprava?

V neděli jsme se sešli, měli jsme mítink. Hráči si nafasovali výstroj a první týden po konzultaci s kondičním trenérem věnujeme „zapracování". Nebudeme to nikam honit, spíše je to o výstroji. Od příštího týdne bychom už chtěli začít trénovat naostro.

Dva měsíce do startu sezóny na ledě jsou dostačující?

Myslím, že určitě. Zvolili jsme stejný model jako minulý rok. Jdeme po vzoru KHL, hráči se připravují individuálně. Ale mladí hráči do 23 let sem nastoupili od 1. května a připravovali se pod vedením kondičního trenéra. Myslím, že fyzicky budeme připraveni dobře. Záleží, jak si to sedne a hrozně důležitý bude začátek sezony.

V přípravě mají Piráti výborné soupeře…

To bylo taky zmíněno. Tím, že nehrajeme Ligu mistrů, tak jsme to chtěli trochu nahradit. Myslím si, že soupeři z KHL (Avangard Omsk a Torpedo Nižnij Novgorod, pozn. red.) i Liberec nás prověří a ukážou, jak na tom jsme.

Před sezonou se nezměnil jenom hráčský tým, ale došlo ke změně i v trenérském týmu. Odešel Břetislav Kopřiva a nahradil ho Petr Martínek. Proč došlo k této změně?

Jestli můžu mluvit za Břéťu, tak se rozhodl sám. Dostal nabídku z Třince a rozhodl se pro ni. Je to trenér, který tady odvedl velký kus práce a osobně si ho velmi vážím. Má výborný pohled na hokej, rozumí mu a je to fajn člověk. Museli jsme to řešit a volba padla na pana Martínka. Chtěli jsme někoho z chomutovského prostředí a Petr tuto roli splňuje.