Na co se samozřejmě nelze spoléhat! To dobře ví i Marek Račuk: „Sice máme k postupu nejblíže, ale ještě v extralize nejsme. Určitě chceme v pátek vyhrát za tři body a mít hotovo! V neděli do Olomouce bychom jeli jen dohrát," řekl střelec jednoho ze sedmi pirátských gólů pro klubový web.

V barážové tabulce má Chomutov aktuálně devatenáct bodů, Slavia jich má šestnáct. Už při zisku dvou bodů by se před posledním kolem rozdíl mezi týmy zvětšil na nedostižných pět bodů.

Ale jde o ten pověstný poslední krůček: „Poslední krok je nejtěžší. Vítězstvím nad Budějovicemi jsme se k postupu hodně přiblížili. Pokud bychom v pátek ale nevyhráli, čeká nás těžký zápas v Olomouci. Máme to ale ve svých rukou," je si vědom situace Marek Hovorka.

Důležitou roli v postupových bojích můžou hrát České Budějovice, i když jim už „o nic nejde". Čeká je páteční domácí zápas s Morou Olomouc a nedělní utkání na ledě Slavie.

„V pátek nesmíme předvést hokej, který jsme hráli v Chomutově. Chceme se rozloučit s domácími diváky dobrým výkonem. Musíme jim poděkovat za celou sezonu, určitě jich přijde hodně," plánuje napravit výpadek s Chomutovem exPirát Josef Straka.

Bodovat v pátečním utkání potřebuje nutně i Slavia Praha. V případě bodového výpadku jí nemusí stačit ani předpokládaný tříbodový zisk v posledním utkání s Motorem a příští sezonu tak pražský celek budou mít možnost vidět kadaňští fanoušci na svém stadionu.

I proto se dá čekat zápas plný soubojů a síly: „Jde o všechno, očekávám, že to bude urputný zápas," předpovídá útočník David Květoň.

A že o účast v extralize musí Piráti ještě hodně zabojovat, potvrdil i útočník s číslem 55 na zádech: „Dokud ty poslední dva zápasy nezvládneme, tak je to daleko. Proti Slavii musíme hrát ještě lépe než s Motorem," uvědomuje si Lukáš Květoň.