Režisér multimediální kostky byl tím, kdo se ponořil do dobových materiálů a vytvořil dresy, které půjdou po odehrání přípravy do aukce. „Bylo to docela náročné, protože se dochovala v podstatě pouze jedna fotografie, kterou jsme nyní nafotili v nových dresech. Ty jsou kombinací hokejových a fotbalových,“ přibližuje zajímavost.

DFK Komotau byl totiž původně také fotbalový oddíl, ovšem ve 30. letech 20. století i díky rodině Hohenlohe-Langenburg vzniklo pod tímto názvem tak hokejové mužstvo, v jehož sestavě působila dvojčata Karl a Rudolf Hohenlohe a které se stalo vážným konkurentem dalšího německého družstva Troppauer EV se sídlem v Opavě.

Když se pro sezónu 1937/1938 rozšiřovala československá nejvyšší soutěž, tým DFK Komotau do ní byl zařazen jako vítěz mistrovství německého svazu a druhé mužstvo reprezentující německou menšinu. Díky tomu se šlechtičtí bratři Karl a Rudolf Hohenlohe stali prvními dvojčaty mezi tuzemskou elitou. Družstvo obsadilo ve skupině B třetí místo za pražskou Spartou a slovenským Popradem, Alfred Heinz byl se sedmi góly šestý mezi střelci za borci jako Mike Buckna a Josef Maleček z LTC Praha, Jaroslav Drobný z 1. ČLTK Praha nebo později chomutovský Oldřich Hurych, který v té době ještě hájil barvy Sparty.

Chomutovský záložník Patrik Gedeon.
Gedeon přežil i slavné Blšany. Fotbalový srdcař odkroutí už 27. sezonu

Dres DFK Komotau oblékal také původem opavský Walter Ulrich, který si v roce 1936 zahrál za Československo na olympiádě v Garmisch-Partenkirchenu, kde 17. února naskočil do posledního duelu turnaje s Kanadou. Jako první hráč chomutovského hokeje tak oblékl dres národního týmu na velkém turnaji. Ještě před ním v sezóně 1933/1934 nastupoval v pod vrcholky Krušný hor Kanaďan Archie Creighton, jenž studoval v Drážďanech a o rok později se stal mistrem světa.

V roce 1939 bylo mužstvo zařazeno do NsTG Komotau a začalo působit výhradně v německých soutěžích. Druhá světová válka však zavřela vodu za osudy řady hráčů i celého klubu, který během ní zanikl. „Mnoho příběhů se nedochovalo, ale to, co víme, určitě stojí za připomenutí a zmínku,“ vysvětluje Roman Jüngling původ myšlenky speciálních dresů pro přípravu 2022.

Libor Kult