Úvod utkání vyšel ale lépe domácím. Svěřenci trenéra Macha šli už ve 4. minutě zásluhou Vávry do vedení (1:0). Domácí hráči i nadále hýřili aktivitou a brzy měli k dispozici výhodu minutu a půl dlouhé dvojnásobné přesilovky. Tu ale nevyužili a do hry se dostal Chomutov.

Piráti Ústečanům pak ukázali jak se proměňuje dvojnásobná početní výhoda. Štěpán Hřebejk napřáhl na modré čáře a propálil vše, co mu stálo v cestě. Ve 14. minutě zápasu tak bylo vyrovnáno (1:1).

„V první třetině jsme hráli dobře, ale zbytečnými fauly jsme dostali Chomutov do hry," litoval Mach.

Za důležitý moment v zápase považoval rozdílné využití přesilových her i Ondřej Kaše: „Podle mého názoru šlo o jeden z klíčových okamžiků zápasu. Přežili jsme oslabení, vybojovali jsme si přesilovku i my a využili jí. Dvojnásobná přesilovka nám k obratu a vítězství výrazně dopomohla," řekl mladý chomutovský útočník.

I vstup do druhé části vyšel lépe Pirátům. Dvě šance sice ještě zlikvidoval skvělý Volke, po třech minutách hry už ale lovil puk ze své sítě. Nadvakrát se trefil Antonín Dušek (1:2). Tlak Chomutova postupně sílil a v závěru druhé třetiny museli Ústečané několikrát zatáhnout za záchranou brzdu v podobě faulu. To se jim ale nevyplatilo. V poslední minutě využil jednu z přesilovek Ondřej Kaše (1:3) a  šest vteřin před druhou sirénou inkasoval Slovan čtvrtý gól z hokejky Libora Šuláka (1:4).

„Dva góly v závěru druhé třetiny je pak dostaly do kolen. Ve druhé třetině jsme Slovan do ničeho nepustili, měli jen tři střely na branku," zhodnotil prostřední část hry a další klíčový okamžik zápasu střelec třetího chomutovského gólu.

I chomutovský kouč Břetislav Kopřiva přiznal, že dvě branky v závěru druhé části rozhodly. „Tam se zápas zlomil. Ve třetí třetině už to byla exhibice, měli jsme více sil," povídal.

Na dva rychlé zásahy v rozmezí 51 vteřin už domácí ve třetí části nenašli odpověď. Šance si sice vypracovali, ale gólman Hanuljak byl jako zeď. Zato Piráti přidali ještě dva góly a po konečném hvizdu se mohli radovat z postupu.

„Byla to zajímavá série, pro nás to je ale teprve první krok k cíli," řekl chomutovský střelec Antonín Dušek.

A jeho spoluhráč Marek Hovorka hokejisty Slovanu pochválil. „Ústí bojovalo, šlo tomu naproti. My jsme se v sérii dvakrát porazili sami, ale je nutné uznat, že si Ústí dvě výhry zasloužilo," řekl zkušený chomutovský útočník.

HC SLOVAN ÚSTÍ NAD LABEM – PIRÁTI CHOMUTOV 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Vávra (Hanzl) – 14. Hřebejk (Hovorka, Skinner), 23. Dušek (Hovorka), 40. Kaše (Hřebejk, Rutta), 40. Šulák (L. Květoň, Chlouba), 55. Dušek (Kaše), 57. Chlouba (Račuk). Rozhodčí: Hrubý, Mrkva – Bryška, Novák. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:2. Diváci: 3 931. Konečný stav série: 2:4.

Ústí: Volke – Kolafa, Holomek, Vl. Brož, M. Vágner, Grin, Smetana, Zdvořáček, Vaněk – Kuchynka, Roubík, J. Kloz – Pořický, M. Hanzl, T. Vávra – Baránek, Suchan, Gengel – Kopta. Trenér: Mach.

Chomutov: Hanuljak – Rutta, Skinner, Bartejs, Drtina, Stehlík, Toman, Šulák, Mrázek – Hovorka, Gajovský, Hřebejk – D. Květoň, Růžička, Šagát – Chlouba, Račuk, L. Květoň – O. Kaše, Kämpf, Dušek. Trenér: Kopřiva.

Co řekli o sérii Chomutov - Ústí:

Asistent trenéra Pirátů Aleš Totter: „Série mohla trvat delší i kratší dobu. Každý čekal jednoznačnou sérii, dostali jsme se pod určitý tlak tím, že jsme ven jeli za stavu 1:1 na zápasy a za stavu 3:1 na zápasy nám chyběl doma gól."

Trenér Slovanu Miroslav Mach: „V sérii nebyl žádný klíčový moment, Chomutov má lepší mužstvo a my jsme rádi, že jsme ho dvakrát porazili a potrápili. Výsledek série 2:4 je pro nás dobrá vizitka."