Jeden den volna po příletu a zase dřina. Piráti se připravují na další čtyři duely European Trophy. Do Chomutova zavítají dva švédské týmy – Linköpings a HV 71. Náročnou sérii poté zakončí dvojzápas se Spartou Praha. Jeden doma, jeden venku.

Piráti ve Finsku ve třech dnech porazili finského mistra i vítěze základní části. Nyní budou mít možnost porovnat se také se švédským hokejem.

Již tento pátek přivítají na svém ledě tým Linköping HC. Klub z univerzitního a průmyslového města byl založen až v roce 1976 a do nejvyšší švédské soutěže proklouzl až v roce 2001. V soutěži ale nejsou žádnými outsidery. Osmkrát se probojovali do play off a dvakrát sebrali stříbrné medaile.

Od roku 2008 ale nastal výkonnostní propad. V loňské sezóně brali hráči Linköpings až desáté místo z dvanácti účastníků. To chce klub letos napravit a v týmu jsou zvučná jména se zkušenostmi z NHL i KHL. V dresu HC se připravuje na sezónu například Mattias Weinhandl nebo švédská hokejová legenda Magnus Johansson. Jak se Piráti se známými jmény popasují, se uvidí v chomutovské aréně od 17:30 hodin.

Po pátečním duelu budou mít chomutovští hokejisté volnou sobotu, v neděli pak vyzvou dalšího účastníka švédské nejvyšší soutěže – HV 71.

Netradiční název týmu vzešel ze spojení dvou hokejových klubů – Husqvarna IF a Vätterstad IF. Úvodní písmena v názvech dali základ nového názvu, který pak doplnil rok založení klubu. HV 71 hraje nejvyšší švédskou soutěž nepřetržitě od roku 1985. Od té doby posbíral celkem čtyři mistrovské tituly. Ten poslední přišel v roce 2010. Dnešní tým nemá stejně jako Linköpings nouzi o kvalitní hráče. Kluziště brázdí v jeho dresu kořeny David Petrasek, dále loňský král asistentů Johan Davidsson, Andreas Falk, nebo třeba fin Mikko Luoma. Utkání proti HV 71 začíná, jak jinak, než v 17:30.

Švédský hokej zná v chomutovském týmu dobře Miroslav Zálešák, který na severu Evropy působil. Na klubovém webu přirovnal jeho styl k tomu finskému. „Myslím si, že to budou podobné zápasy. I Švédové dobře bruslí, jsou silní na puku. Když jsem tam hrával, tak se hrál kombinační hokej, což je dosti podobné jako ve Finsku."

Sérii tří domácích zápasů završí Piráti ve středu soubojem s pražskou Spartou, se kterou se budou potkávat i v sezóně.

Sparta dosáhla v loňském ročníku až na vítězství v základní části české extraligy a pro Chomutov bude známým soupeřem. V jejím dresu se v Chomutově představí například bitkař David Kočí, který prodloužil smlouvu na další sezónu. Obránci Pirátů si budou muset dát pozor především na kanonýra Petra Tona. Dalšími tahouny týmu jsou kapitán Michal Broš, Angel Krstev nebo bratři Rachůnkové.

Piráti budou chtít na domácím ledě pokračovat ve výborných výkonech z prvních třech utkání. V těch pokaždé dovedli utkání do nájezdů a připsali si slibných pět bodů do tabulky European trophy. Na umístění ve skupině ale hráči nemyslí. „Tak daleko nepřemýšlíme. Hlavní je se dobře připravit na extraligu a jak to půjde v European Trophy uvidíme zápas od zápasu," říká Zálešák.

Soutěž o 5x2 vstupenky na každý zápas!

Vstupenky na zápas Pirátů.V pátek Linköpings, v neděli HV71 a ve středu Sparta Praha. A s naší soutěží klidně zadarmo! Nabízíme vám na každý z těchto zápasů 5x2 vstupenky, stačí se zúčastnit naší soutěže a odpovědět na jednoduché otázky. Můžete se zúčastnit soutěží o všechny tři zápasy nebo si vybrat jen některý.

Tři soutěžní otázky (pro každý zápas jiná) najdete ve středečním vydání Chomutovského deníku.

Odpovědět můžete na všechny soutěžní otázky, na každou ale v samostatném mailu, jelikož budeme losovat výherce na každý zápas zvlášť. Odpovědi posílejte na email chomutovsky@denik.cz do čtvrtka 23.8., 12 hodin. Do předmětu napište, o jaký zápas máte zájem a nezapomeňte uvést kontakt. Výherce kontaktujeme ještě ve čtvrtek.