Hokejové Piráty dnes čeká poslední extraligový zápas před olympijskou přestávkou. Jedou do Pardubic, další zápas je pak čeká až za tři týdny. Moc volna si ale hokejisté neužijí. Jak pro klubový web prozradil trenér Jaroslav Beck, čeká je dvoufázový trénink a některé i zápasy za sousední Kadaň. Ta se snaží vyhnout se baráži a Chomutov ji v tom chce pomoci. Část rozhovoru s trenérem přinášíme…

Mužstvo trápí poměrně rozsáhlá marodka. Zejména řada stabilních obránců je mimo hru. Jedná se o velký problém?

Marodku nemá smysl ani moc komentovat. V Kadani se potýkají s extrémní absencí hráčů, ani u nás to není nezanedbatelné. Hráči typu Mrázka, Svobody a teď Bartečka chybí. Pokud pak proti vám stojí kompletní týmy rvoucí se o přímý postup do čtvrtfinále nebo předkolo play-off, je to handicap. Navíc nám přibyl problém s Kadaní, která zabředla do vod, kde jí hrozí baráž. Místo jedné záchrany tak řešíme dvě.

Během série osmnácti porážek padli Piráti hned desetkrát o jediný gól. Vy jste se svým realizačním týmem zažil šest takových nezdarů v normální hrací době, prodloužení nebo nájezdech. Je to hodně ubíjející?

Večer jde o balvan, se kterým se těžko usíná, ale druhý den ráno už to musí být ze stolu pryč. Na každé porážce se snažíme hledat maximum pozitivního, co lze použít další den a pro další práci. Naštěstí se nějaká pozitiva objevují, takže s nimi můžeme pracovat. Jedním z nich jsou výkony mladých kluků z juniorky nebo Kadaně. Je pro nás příznivé, že se k šanci, kterou dostali, staví takovým způsobem. Na druhou stranu od odrostlých juniorů, kteří patřili k nejlepším v republice, čekáme víc. Hráči jako Roman Chlouba, Jarda Kůs a další mají dveře otevřené a chceme jim dávat šanci, ale musí přidat.

Dá se tedy konstatovat, že reprezentační přestávku vyhlížíte opravdu hodně?

Ano! Měli jsme jasný plán přípravy pro tuhle pauzu. Věděli jsme, jak budeme chtít tým stabilizovat. Brali jsme to jako definitivní odrazový můstek k tomu, abychom mužstvo nakopli, ale museli jsme vzhledem k situaci provést nějaké korektury, protože není jiné cesty, než pomoct naším úzkým a omezeným kádrem Kadani. Nepotřebujeme totiž, aby Kadaň spadla do baráže.

Jak tedy bude vypadat program týmu během olympijské přestávky?

Budeme trénovat dvoufázově s tím, že budeme přípravu upravovat a korigovat tak, abychom vyhověli potřebám Kadaně i naší přípravy. Tedy doslova tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Budeme dvakrát denně na ledě, k tomu posilovna, tělocvičny a rehabilitace. Chceme být co nejkvalitněji připravení na závěr sezóny a také věříme, že se nám vrátí marodi a rozšíří se nám kádr.

Dostanou hráči také nějaké volno?

Určitě musíme být nějaký den od sebe. Po zápase v Pardubicích uvažujeme o zhruba třech dnech volna, což všem prospěje. Potom v tréninkovém cyklu budou mít hráči volno o víkendech, aby se mohli věnovat rodinám. Po pětidenní masáži bude vhodné, aby dostali prostor si odpočinout.

Plánujete nějaké soustředění jako v minulé sezóně?

Budeme se připravovat doma, i když zvolíme formu jakéhosi kempu. Společné bydlení na jednom místě ale v plánu nemáme.