Nová posila družiny Vladimíra Růžičky staršího má i přes svůj relativně mladý věk na kontě řadu zajímavých počinů. Adam Jánošík si zahrál finále zámořské juniorské Quebec Major Junior Hockey League, kde dělal i kapitána týmu, uspěl na draftu do NHL, reprezentoval v mládeži a naposledy hájil barvy Slovenska také na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Účastník hokejové Ligy mistrů a úřadující slovenský šampión podepsal s Piráty roční smlouvu.

Dvaadvacetiletý rodák ze Spišské Nové Vsi začínal s hokejem právě v tomto zhruba šestatřicetitisícovém městě v Hornádské kotlině na středním Slovensku. Ještě v žákovském věku se však spolu s bratrem přesunul do České republiky a nastupoval tři sezóny za mládežnické týmy Bílých Tygrů z Liberce. Právě díky tomuto faktu už není v tuzemsku považován za cizince, přestože má slovenské občanství.

Po světovém šampionátu hráčů do osmnácti let v roce 2009, kde v šesti duelech vstřelil jeden gól a přidal čtyři asistence, zvolil Adam Jánošík zámořskou cestu a na další tři roky zakotvil v celku Gatineau Olympiques. V sezóně 2010/2011 se celku z dvousettisícového města poblíž Ottawy velmi povedlo play-off. Mužstvo, které vedl trenér Benoit Groulx, podlehlo až ve finále Saint John Sea Dogs. V následujícím ročníku byl slovenský reprezentant dokonce kapitánem týmu.

V letech 2011 i 2012 se zadák draftovaný v červnu 2010 Tampou Bay ve třetím kole jako 72. v pořadí zúčastnil světových šampionátů hráčů do dvaceti let, kde celkem nastoupil do dvanácti střetnutí s bilancí šesti asistencí. Na druhém turnaji mu trenéři dokonce dali důvěru jako jednomu z asistentů kapitána.

Po třech letech v kanadské juniorce se Adam Jánošík rozhodl pro návrat do Evropy a znovu zakotvil pod Ještědem. V barvách Bílých Tygrů si připsal premiérové starty mezi tuzemskou elitou a během sezóny 2012/2013 celkem sedmkrát naskočil proti Pirátům – třikrát v základní části a ve všech bitvách baráže. Benátky nad Jizerou a Liberec střídal nadaný bek i během ročníku 2013/2014. Celkem má na kontě 40 extraligových zápasů a v nich tři asistence.

Na minulý hokejový rok se Adam Jánošík vrátil do rodné vlasti a strávil jej v barvách Košic. S tradičním východoslovenským týmem dobyl mistrovský titul, zahrál si Ligu mistrů a probojoval se do nominace Vladimíra Vůjtka na světový šampionát v České republice. V posledním duelu základní skupiny, z níž Slováci nepostoupili, pak nová akvizice Pirátů poprvé skórovala na seniorském světovém šampionátu, když ve 31. minutě překonala amerického brankáře Hellebuycka. I v nadcházejícím roce bude Adam Jánošík k vidění na stadionech v České republice. Tentokrát v barvách Pirátů.

Vyjádření hlavního trenéra Vladimíra Růžičky:
„Dál doplňujeme kádr. V Adamovi Jánošíkovi jsme získali mladého ofenzivního obránce, který reprezentoval Slovensko na mistrovství světa. To samo o sobě je velmi dobrá vizitka. Svými výkony na šampionátu potvrdil, proč jsme si jej vyhlédli a domluvili se s ním na spolupráci."

Zdroj: Piráti Chomutov.