Chomutovští hokejisté završili celosezónní honbu za návratem do extraligy. Ve veledůležitém a dramatickém zápase porazili Slavii 3:2 v prodloužení, vítězný gól Martina Rýgla byl pro celou chomutovskou lavičku a více než pět tisíc fanoušků signálem k euforickým oslavám.

63:01! To je čas zápasu Pirátů Chomutov se Slavií Praha, ve kterém Piráti opět vstoupili do extraligy. Šťastným střelcem byl Martin Rýgl, který tvrdou ranou poslal Piráty po roce opět do nejvyšší české soutěže.

„Za poslední zápasy jsem měl hodně střel, ale nic tam nespadlo. Jsem hrozně rád, že se to povedlo v tu nejlepší chvíli, co to mohlo být," řekl ještě na ledové ploše bezprostředně po zápase pirátský obránce.

Samotný zápas se vyvíjel jako na houpačce. Slavii drželi ve hře dvojnásobné přesilové hry. První využila v 11. minutě, když v jejím samotném závěru tečoval Bednář Pletkovu ránu od modré čáry a Slavia vedla (0:1).

Piráty to ale nepoložilo, vyrovnali tři minuty před koncem úvodní části hry, a to po dokonalém vyšachování hostující obrany. Martin Rýgl našel Marka Hovorku a slovenský ostrostřelec poslal puk neomylně do sítě (1:1).

„Martin Rýgl mi krásně nahrál, dával jsem to do prázdné brány," popsal první gólovou situaci Marek Hovorka.

Od druhé třetiny byli Piráti lepším celkem. Hlavně od poloviny zápasu se valil na hostující branku jeden útok za druhým. Tlak Pirátů vyústil v obrovskou šanci Marka Hovorky, který byl na brankovišti faulován.

Nařízená přesilová hra pokračovala v poslední části a v ní právě Marek Hovorka vystřelil Pirátům vedení. Po 34 sekundách našel Štěpán Hřebejk zpoza branky chomutovského útočníka a jeho švih zapadl přesně k tyči (2:1).

„Vystřelil jsem na bránu, ani nevím, jak to tam propadlo," popsal svoji druhou trefu viditelně vyčerpaný Pirát.

Ale ještě přišlo drama! Opět dvojnásobné oslabení a opět spolupráce zkušených. Z první se střelou z prostoru mezi kruhy prosadil Václav Pletka (2:2).

Po inkasované brance byli jasně aktivnější Piráti, téměř nepustili Slavii z obranného pásma. To pokračovalo i v prodloužení: „Chtěli jsme to rozhodnout v prodloužení, byli jsme aktivnější, nezačali jsme spekulovat na nájezdy," řekl hned po zápase Aleš Totter.

A pak už přišla branka Martina Rýgla a na stadionu propukly extraligové oslavy. Ty trvaly na stadionu dlouhé minuty, rozjaření hokejisté se na led několikrát vraceli děkovat fanouškům a radovat se, padlo několik lahví šampaňského.

Piráti Chomutov – Slavia Praha 3:2 PP (1:1, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Hovorka (Rýgl, Hřebejk), 41. Hovorka (Hřebejk), 64. Rýgl (O. Kaše)– 12. Bednář (Pletka), 51. Pletka (Bednář, Štich). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 46:25. Diváci: 5 250 (vyprodáno). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Jelínek, Ondráček.

Piráti Chomutov: Kopřiva – Rutta, Skinner, Rýgl, Drtina, Šulák, Toman – Hovorka, Gajovský, Hřebejk – D. Květoň, V. Růžička ml., O. Kaše – McGregor, Dušek, L. Květoň –Račuk, Chlouba, Šagát. Trenéři: B. Kopřiva, Totter.

HC Slavia Praha: Furch –A. Růžička, Štich, Knot, Šulc, Novák, Kolařík, Drahorád, Šenkeřík – Bednář, Vas, Sklenář – Holec, Vlasák, Doležal – Stránský, Pletka, J. Kolář –Babka, Andres, Poletín. Trenéři: J. Beránek, Srdínko.

Ohlasy, fotogalerii i video z oslav připravujeme. Těště se i na zajímavé video přímo ze šatny!