Tipsport extraliga po první reprezentační pauze nepřibrzďuje, naopak se žene dál kupředu. Takže znovu po čtyřech dnech a jednom venkovním duelu čeká Piráty domácí souboj. Tentokrát půjde o bitvu se třetím týmem tabulky, jímž jsou Oceláři z Třince. Je tedy jasné, že pod vrcholky Krušných hor se v úterý uskuteční druhá odveta za jarní čtvrtfinále Generali play-off. Úvodní buly bude vhozeno v úterý 21. listopadu v 17 hodin a 30 minut.

Jarní čtvrtfinále mezi Piráty a Oceláři vstoupilo do historie nejvyšší soutěže jako nejvíc nastavovaná série play-off. Hned čtyři zápasy ze šesti dospěly do prodloužení a ta se hrála až téměř do poslední dvacáté minuty. V pátém duelu došlo dokonce i na druhé nastavení, neboť právě od pátého střetnutí nerozhodují nájezdy. Celkem odehráli hokejisté obou týmu nad rámec normální hrací doby 80 minut a 45 vteřin, což je navíc jeden zápas a jedna třetina.

Maskot Pirátů Chomutov. Ilustrační foto
Další ústupek Pirátům: Dluh vůči Chomutovu budou splácet deset let

Také v základní části už se mezi Severočechy a Slezany několikrát prodlužovalo, ze sedmnácti vzájemných duelů se šestkrát nastavovalo včetně prvního letošního souboje. Třikrát musely vzájemné klání rozseknout až samostatné nájezdy. V dlouhodobé části tak oba soupeři odehráli navíc 22 minut a 18 vteřin. Obě mužstva tak strávila v nastavení 103 minut a tři vteřiny.

Piráti budou čelit nejlepšímu oslabení

Třinečtí mají na kontě o jeden zápas víc než Piráti, kteří zatím jedou podle předsezónního programu. I přesto jsou Slezané s 242 trestnými čtvrtým nejslušnějším týmem nejvyšší soutěže. Když už družina kouče Varadi čelí přesilové hře soupeře, ve většině případů ji přečká bez inkasovaného gólu. Oceláři totiž mají jako jediní v Tipsport extralize úspěšnost oslabení nad devadesát procent. Doposud ubránili 92,08 procent početních výhod soupeřů, jimž čelili ve 101 případě a jen osmkrát se jejich protivník prosadil. Piráti jsou v této statistice v lepší polovině extraligy, s úspěšností oslabení 84,75 % jim patří šesté místo.

Chomutov - Litvínov 1:3.
Nepovedlo se! Piráti podlehli Litvínovu 1:3.

Také v opačné herní činnosti jsou na tom lépe Slezané, kteří využili 19,78 % přesilovek, což je momentálně čtvrté nejlepší číslo v celé soutěži. Piráti mají na děleném desátém místě totožnou bilanci jako vedoucí Plzeň. V 98 početních výhodách vstřelili 13 gólů, což znamená úspěšnost 13,27 procent.

Libor Kult