Hokejová dvacítka je zase bez medaile, tentokrát ale ukázala, že s našim zimním sportem číslo jedna to nemusí být až tak špatné. Parta, kterou vedl litvínovský odchovanec Jan Myšák, ve čtvrtfinále překvapivě vyřadila USA, v boji o příčky nejvyšší se ale ukázalo, že oproti konkurenci jsme stále pozadu. Na to, aby naši mládežníci mohli pravidelně porážet giganty, by potřebovali více Myšáků nebo Kulichů. V Edmontonu byla první lajna největším nebezpečím, Kanada, Švédsko, USA či Finsko ale mají potenciál rozhodnout zápasy de facto v každé pětce. Rozdíl je vidět hlavně v koncovce a také v opakování skvělých výkonů čili v nastavení hlavy.

Dokáže naše malá země v budoucnu plodit více rozdílových hráčů? V současnosti se péče o mládež pomalu zvedá, stejně jako se zvedá úroveň českého hokeje. Malým důkazem může být to, že se na posledních velkých turnajích napříč kategoriemi vždy dostal mezi světovou špičku. To je skvělá zpráva, ale jak již zaznělo, pořád je to málo.

Brankář Tomáš Suchánek (vpravo) se raduje po výhře ve čtvrtfinále MS.
Hrdina Suchánek vychytal snový postup. Pomalovanou hokejku dostane babička

Co s tím? Aby produkce top hráčů byla ještě hojnější, je zajisté zapotřebí zeštíhlit mládežnické soutěže, zkvalitnit práci trenérů i je samotné, sjednotit koncepci rozvoje, přístupu a celkově i hokejové prostředí. Mít mimořádný talent nestačí. Jak se může stát, že mladý sportovec ve svém vývoji ustrne, že pro něj není prostředí, ve kterém žije a především sportuje, dostatečně motivující? Dokáže s ním dobře pracovat? A teď nemluvím jen o školácích – sportovcích, kteří svůj čas zabíjí na mobilech a počítačích, ale především o talentovaných jedincích, kterým stačí, že jsou dobří, ale nemají vůli se posunout dál, víc na sobě pracovat.

Oni sami musí chtít být nejlepší, zajisté; na to, aby byl člověk top hráč, musí mít hlavu. Ale něco je špatně i v samotném prostředí a hokejovém soukolí, pokud neumí talent rozvinout, pokud zabije přirozenost, která pudově velí být nejlepší, dál se rozvíjet. Pokud bude nastavené správně, může generovat více Myšáků a Kulichů. Právě v nastavení správného systému vidím zásadní rozdíl mezi českým hokejem a hokejovými giganty ze zámoří a severu Evropy.