Jedním z nich je momentálně nejproduktivnější hráč extraligy Roman Červenka, u kterého se nejedná o překvapení. Nováčkem v reprezentaci se stal obránce Pirátů Jan Rutta, který si pozvánku zasloužil za výborné výkony v dresu Chomutova.

„Rutta dostává hodně prostoru v Chomutově, hraje i přesilovky a daří se mu bodově. Navíc je velmi dobře fyzicky vybavený a každý takový hráč je na mezinárodní scéně velmi platný, pokud se chytne," prohlásil Vůjtek o nováčkovi.

Pětadvacetiletý obránce Pirátů nejde do úplného neznámého prostředí. Česko už reprezentoval v mládežnických kategoriích a mnoho hráčů z předešlých akcí zná.

„Celkově je tam hodně hráčů mého ročníku. Více hráčů znám než neznám, je tam spousta hráčů, se kterýma jsem se potkával v mládežnických reprezentacích. A super je, že nás tam z Chomutova jede víc," těší se na reprezentační akci střelec tří letošních gólů.

Janu Ruttovi patří s deseti kanadskými body 15. místo mezi extraligovými obránci, v hodnocení účasti na ledě (+10) je dokonce v elitní desítce zadáků. Právě spolehlivost směrem dozadu a schopnost podpořit ofenzivu zaujaly také kouče národního týmu. O nominaci do české reprezentace ví už nějakou dobu.

„Něco padlo dopředu, volal mi Martin Loukota (manažer reprezentace, pozn. red.) z nároďáku asi týden předtím než se to objevilo na webech. Mám z toho radost, je to čest i výzva," váží si první pozvánky do seniorské reprezentace chomutovský obránce.

První zápas Channel One Cupu sehraje česká reprezentace příští čtvrtek v pražské O2 areně s Finskem, další dvě utkání už odehrají čeští hokejisté v Moskvě. V sobotu 19. prosince se utkají se Švédskem a v neděli vyzvou domácí Rusko.