Téměř bez práce je krmítko z plastové nádoby, láhve nebo květináče, ale pokud si chcete přece jen zakutit, vezměte pár latěk a prkének, hřebíky, kladivo a můžete se pustit do práce.

Vždy je lepší vyrobit klasickou šikmou střechu, na které se neudrží vyšší vrstva sněhu, kdyby vydatně sněžilo. Její úhel vymezí dřevěný hranol ve tvaru trojúhelníku, k jehož odvěsnám přibijete dvě prkénka na zastřešení. Hranol může být uprostřed, nebo mohou být dva, po každé straně, krmítko učiní útulnějším.

Výroba venkovní lavice může být jistě vyšší truhlařina, ale moderní minimalistickou variantu zvládnou vyrobit i občasní kutilové.
Jak vyrobit venkovní lavici: v sedmi krocích ji zvládnou i občasní kutilové

Na dno použijte dřevěné prkno silné alespoň 2 centimetry. Rozměry dna stačí 25 x 25 centimetrů. Prkénka o menší šířce pro požadovaný rozměr slepte nebo jinak spojte dohromady.

Ohraničení podlážky, aby vítr nesvál semínka na zem, vytvořte jen nízké, z latěk tloušťky 2 centimetry. Pak je třeba ke dnu přibít jednu centrální podpěru, nebo čtyři v rozích – které ponesou stříšku. Podpěry můžete „stylově“ vytvořit ze silnější uříznuté větve. Střecha by však neměla být nad podlážkou moc vysoko, aby dovnitř nesněžilo a nepršelo (konce stříšky stačí mít ve výšce 10 cm nad podlahou krmítka).

Matyáš Veselý a jeho hry.
Nezaměnitelný rukopis. Tvůrce z Liberce vdechl život dřevěným deskovkám

K podpěrám potom upevněte stříšku a do jejího středu navrtejte očko pro zavěšení tak, aby ve visu byla ptačí hodovní síň rovně. Na strom lze krmítko zavěsit i bez očka, podvlečením drátku či provázku pod stříškou. Při umísťování krmítka dbejte na to, aby se k ptačímu stolování nemohla připojit i kočka, kuna nebo lasička.