Plněné minirohlíčky
Budeme potřebovat:
-
na těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml sádla
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- špetka cukru krupice
- sůl
- 1 vejce na pomazání
-
na náplň
- 400 kyselého zelí
- 200 g anglické slaniny
- 200 g nastrouhaného sýra
-
na posypání
- kmín, mák, hrubá sůl, chilli, sezamová semínka
Postup:
1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Vsypejte do něj půl lžičky cukru, lžičku mouky a zamíchejte. Rozdrobte do něj droždí. Nechejte stát na teplém místě 5-10 minut. Až se na povrchu začnou tvořit bubliny, kvásek je hotový.
2. V míse smíchejte obě mouky, kvásek, sůl a přidejte sádlo. Umíchejte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.
3. Těsto vyválejte do tvaru kruhu a rozřízněte na osm výsečí. Na každou dejte náplň – plátky salámu nebo slaniny, trochu zelí a nastrouhaný sýr.
4. Rohlíčky zamotejte, začínejte od širší části výseče. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem.
5. Pečte na 200 °C, dokud rohlíčky nezezlátnou. Bude to trvat asi 30-45 minut.
Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.