Mrkvová polévka
Ingredience: 300 g mrkve, 150 g brambor, 50 g másla, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 lžíce krupice, čerstvá pažitka, sůl, kmín
Postup: Na rozpáleném másle orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev. Zaprašte ji krupicí a osmahněte. Mrkev zalijte 1,5 l vody, osolte, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín a vařte do změknutí. Rozšlehejte vejce, přidejte k němu smetanu a nasekanou pažitku a tuto směs vlijte do ještě horké, ne však vroucí polévky. Pak je dobré polévku nechat pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít. Dosolte podle chuti.

Hovězí závitky s celerem
Ingredience: 750 g hovězího zadního masa, 100 g mletého vepřového masa, 100 g celeru, 50 g slaniny, 100 g cibule, 50 g sádla, 50 g žemle, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř
Postup: Do misky nakrájejte žemli a zvlhčete ji trochou vody. Přidejte vejce, mleté maso, nahrubo nastrouhaný celer a osolte. Směs dobře promíchejte. Plátky hovězího masa dobře rozklepejte, osolte a opepřete, naplňte celerovou nádivkou, zatočte a sepněte párátkem. Hotové závitky obalte v hladké mouce. Na sádle krátce orestujte nakrájenou cibuli a slaninu, přidejte závitky a prudce opečte ze všech stran. Podlijte vodou a zakryté asi hodinu duste v troubě při 180 °C. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Salát z červeného zelí s jablky
Ingredience: 500 g červeného zelí, 2 jablka, 1 cibule, 1 lžíce oleje, ocet, cukr, sůl
Postup: Červené zelí nakrájejte na drobné nudličky a vařte asi 5 minut v osolené vodě. Zelí sceďte a nechte okapat. Do vychladlého zelí přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jablka, olej, 3 lžíce vývaru ze zelí a podle chuti cukr a ocet. Před podáváním salát dobře vychlaďte.

Lívance s jablky
Ingredience: 140 g polohrubé mouky, 160 g ovesných vloček, 400 ml mléka, 2 žloutky, 20 g jemné strouhanky, 40 g moučkového cukru, lžička mleté skořice, špetka soli, 400 g oloupaných nastrouhaných jablek, tuk na smažení
Postup: Do mléka namočte ovesné vločky a nechte je nabobtnat. Přidejte žloutky, mouku, strouhanku, cukr, skořici a sůl a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka. Smažte na rozpáleném tuku z obou stran a ihned podávejte. Nejlépe se zakysanou smetanou.