Při pečení je důležité používat máslo, které koláči dodá vynikající chuť i příjemnou vůni. Pokud byste použili jeho náhražku, tak je rozdíl znatelný a koláč bude takový nějaký, mdlý. Proto se jí v obchodě raději vyhněte. Jak poznáte, že se jedná o opravdové máslo?

Při nákupu másla si dejte pozor na:
obsah mléčného tuku
– ten by měl být minimálně 80 %, avšak méně než 90 %, maximální hodnota obsahu vody je 16 %.
složení – v něm by se neměl vyskytovat rostlinný tuk, škrob či zahušťovadlo.
označení – pokud na obalu najdete slovo margarín či směsný tuk, tak v takovém případě se o máslo nejedná a je to směs rostlinných a živočišných tuků.
máslo – jen pravé máslo má na obalu uvedené své označení (výrobci to mají dané ze zákona). Jelikož mám intoleranci laktózy, použila jsem bezlaktózové máslo a fungovalo to perfektně. V takovém případě je v něm navíc enzym laktáza.

Co budete potřebovat: 
(na formu 18×26)

  • 5 menších jablek (cca 450 g očištěných a nakrájených)
  • 1,5 lžičky mleté skořice 
  • špetka soli 
  • 40 g mandlí – plátků 
  • 100 g strouhanky
  • 90 g cukru krystal/krupice
  • 1 lžička hladké mouky 
  • 1 lžička hrubé mouky
  • 7 g kypřícího prášku
  • 90 g másla (lze použít i bezlaktózové)
  • rum
  • 25 g rozinek

Postup:

close Nemusíte složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. info Zdroj: se souhlasem Lindy Pazderové zoom_in

  1.  Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
  2. Rozinky dejte do cedníku, přelijte je vařící vodou a vložte do sklenice s rumem. 
  3. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší plátky a přendejte do mísy.
  4. Zasypejte je mletou skořicí s plátky mandlí a přidejte špetku soli. 
  5. Rozinky vyndejte z rumu a přihoďte je k jablíčkům. Promíchejte.
  6. Jablečnou směs vložte do pekáče a zarovnejte (zamačkejte je do jedné roviny – např. hrnkem).
  7. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  8. Vezměte mísu, vsypte do ní cukr, strouhanku, hladkou i hrubou mouku, kypřící prášek a promíchejte.
  9. Sypkou směs rozprostřete na jablka. 
  10. Máslo (60 g), které jste na 5 minut vložili do mrazáku, vyndejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je rovnoměrně po směsi se strouhankou a vložte do trouby. Pečte 45 minut.
  11. Po uplynutí doby vezměte zbylých 30 g másla nakrájeného na plátky, rozprostřete po povrchu a pečte dalších 10 minut.
  12. Poté pekáč překryjte alobalem, stáhněte teplotu na 150 stupňů a pečte ještě 15 minut.

Tipy:

- máslo by mělo být opravdu studené, proto ho dejte na chvilku do mrazáku, případně by mělo být delší dobu v lednici
- lze použít jakékoliv ořechy, ale doporučuji mandle, s nimi je to nejchutnější
- pokud nemáte rádi rozinky, tak zkuste místo nich použít brusinky, jen je nedávejte do rumu

Zdroj: Food stories