Borůvkové knedlíky

Budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g čerstvého droždí
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 500 g borůvek
  • zdobení podle toho, co máte rádi: borůvky, tvaroh, zakysaná smetana, máslo… 
Tvarohové knedlíky s malinami
Jedinečné recepty na ovocné knedlíky: těsto lze udělat z jogurtu i tvarohu

Postup:

Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí, zamícháme s cukrem, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočívat.

Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po okrajích osolíme, přidáme vajíčko, uprostřed mouky uděláme důlek a vlejeme vzešlý kvásek. Vymísíme v nelepivé těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu kynout.

Poté roztáhneme na válu na silnou placku, rozdělíme na dílky, plníme borůvkami a tvarujeme knedlíky. Ještě je přikryjeme potravinářskou folií a necháme je 20 minut odpočívat.

Modak
Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

Do hrnce dáme na dno cca 5 cm vody, přivedeme k varu a vložíme napařovací vložku. Potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme s odstupy knedlíky. Přikryjeme poklicí a takto vaříme knedlíky v páře 8-15 minut, dle velikosti (nebo ve vroucí vodě cca 12 minut, v půlce otočit). V průběhu vaření nezvedáme poklici.

Poté vyjmeme a ihned propícháme špejlí a potřeme rozpuštěným máslem, aby neosychaly.

Servírujeme s čím máme rádi, já jsem v mezičase v rendlíku udělala rozvar z mražených lesních borůvek, nahoru jsem pak nadrobila tvaroh a ozdobila zbylými borůvkami. Skvělá je k nim i zakysaná smetana.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.