EU zavádí grafické značení na obalech potravin zvané Nutri-Score. Už dnes se používá ve Francii a některých dalších státech.
Zdroj: Shutterstock
Na barevné škále od zelené přes žlutou po červenou a písmeny od A do E je v něm označeno, jak daná potravina zatěžuje organismus konzumenta.
Zdroj: Deník/ Michal Bílek
Zákazníci se tak zorientují podobně jako u energetických štítků na domácích spotřebičích.
Zdroj: Deník/ Michal Fanta
Zdroj: Deník/ Jan Buriánek
Česko se k novému značení potravin zatím nepřidalo, stejně jako řada dalších zemí. Někteří zastánci práv spotřebitelů jsou přitom přesvědčeni, že by toto označení bylo vhodné i v tuzemských podmínkách.
Zdroj: Deník/Lucie Váchová
Také potravináři s touto formou značení souhlasí, ovšem výhradně jen za podmínky, že by zavedení bylo dobrovolné.
Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň
Z nového průzkumu společnosti Ipsos zpracovaného pro Svaz obchodu a cestovního ruchu a Radu kvality vyplynulo, že by zákazníci měli o snazší informace o potravinách zájem. Systém Nutri-Score by podle průzkumu přivítaly čtyři pětiny zákazníků, především ti
Zdroj: Deník/ Vladimír Pryček