Akci nazvanou „Pomáháme těm, co pomáhají“ hostil v sobotu 14. září areál fotbalového klubu Baník Souš v Mostě. Jejího moderování se ujal bývalý fotbalový útočník a spolukomentátor fotbalových přenosů České televize Luděk Zelenka.

„Práce policistů i hasičů, kteří při své nelehké práci každodenně nasazují své životy, si velmi vážíme. I my jako autodrom alespoň nepatrně přispíváme k ochraně jejich zdraví tím, že pořádáme kurzy bezpečné jízdy pro řidiče vozů integrovaného záchranného systému. Pod vedením zkušených instruktorů se v nich učí zvládat krizové situace, s nimiž se na našich silnicích při výjezdech k úrazům, nehodám, požárům či živelným pohromám setkávají,“ uvedl při předávání šeku Ivo Diviš.

Finančními dary přispěly nadaci také další společnosti či města a obce z Mostecka, například firmy Vršanská uhelná, Czech Coal Group, Nemak Czech Republic, Parker, autodíly Cardo, města Litvínov a Meziboří nebo obce Bečov a Obrnice.

Chomutov (v bílém) prohrál v Prostějově.
Chomutovští Piráti ve druhém kole padli v Prostějově

Diváci, kteří v sobotu odpoledne do areálu Baníku Souš dorazili, zhlédli kromě fotbalového utkání také ukázku policejní techniky. Čekala je i tombola o dresy či autogramiáda známých osobností mužstva Real TOP Praha. Nechyběli mezi nimi herci Leoš Noha a Jakub Štáfek, boxer Lukáš Konečný nebo sportovní moderátoři České televize Jaromír Bosák s Ondřejem Zamazalem.

Nadace policistů a hasičů vznikla v roce 2002 a v současné době se stará o celkem 300 lidí. Jsou to většinou manželky a děti těch, kteří zemřeli ve službě. Přispívá například dětem na stavební spoření, pomáhá rodinným příslušníkům získat práci a pořádá pro ně ozdravné tuzemské i zahraniční pobyty. Od loňského roku pomáhá i aktivním policistům a hasičům, kteří se dostali do tíživé životní situace způsobené zdravotními, sociálními problémy nebo v důsledku živelné katastrofy.

Chomutovští softbalisté rozehráli play off parádně. Vedou nad Prahou.
Softbal: Chomutov má nad Tempem dvě výhry

Mostecký autodrom se věnuje potřebným dlouhodobě. Poskytl například finanční dar neziskové organizaci AMA – SOP, z. s. (společnost onkologických pacientů, jejich rodinných příslušníků a přátel), podpořil také Purpurový ples, uspořádaný v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí. Benefiční akci zorganizovala nezisková společnost Nedoklubko ve spolupráci s městem Most jako hold práci neonatologických zdravotních sester a lékařů dětského oddělení mostecké nemocnice. Autodrom aktivně spolupracuje také s nadací Truck HELP, která podporuje pozůstalé po obětech dopravních nehod z řad profesionálních řidičů nákladních vozů a autobusů.

Autodrom nezapomíná ani na chlapce a děvčata z dětských domovů. Organizuje pro ně exkurze se zábavním programem, soutěže o ceny ve svém areálu. Zve je také na doprovodné programy, jež jsou součástí závodních víkendů.

Jan Foukal