Odměna pro vítěze je tuze lákavá - vstupenka do 3. předkola Evropské ligy. Pohárový šampion si kromě toho zahraje s mistrem ligy o český Superpohár.

„Bude to oslava fotbalu," řekl pro klubový web boleslavský trenér Ladislav Minář. A pak optimisticky dodal: „Se skvělou atmosférou, výbornými rozhodčími a boleslavským vítězstvím."

Minářovi chlapci v semifinále vyřadili Spartu, ale jejich cesta za případným druhým pohárovým triumfem v historii klubu bude vykoupená bolestí.

„Chybělo nám šest hráčů základní sestavy," stýskal si trenér Minář po nedělní ligové porážce na Spartě (0:4), kde nedohrál obránce Ševinský a mladý útočník Chramosta. U něj existovalo podezření, že si znovu pochroumal kolenní vazy, ale pozdější vyšetření obavy utnulo (namožená podkolenní šlacha).

A Jablonec? Ten do pohárového finále proplul už popáté (letos třeba přes Plzeň a Liberec), ale slavil jen jednou, ve vzpomínaném roce 1998. K památnému vítězství nad Drnovicemi pomohl dnešní jablonecký trenér Skuhravý a součástí týmu tehdy byl i záložník Tomáš Čížek: „Vyhrát finále je neuvěřitelná motivace, hlavně pro nás starší to může být poslední trofej."

Jablonec prožívá „houpačkovou" sezonu. Do ligového jara šel z druhého místa, ale i kvůli zimním odchodům Davida Lafaty (Sparta) a Jana Kovaříka do Plzně postupně klesl až na aktuální šesté místo. Na třetí Liberec ztrácí tři kola před koncem pět bodů. Co to pro Jablonec znamená? Že z ligy pro něj cesta do Evropy nejspíš nepovede.

„Dokud žije nějaká naděje, tak se o ni budeme prát. Uděláme všechno proto, abychom ten pohár měli," pronesl trenér Skuhravý.

Se stejnou ambicí půjdou do ženského finále i fotbalistky Sparty a Slavie, jež si o trofej v Chomutově zahrají od 15 hodin.

Mimochodem, večerní pohárové finále Jablonec Boleslav bude jediným zápasem profesionálních týmů, který můžete v Česku o víkendu vidět. Kvůli vyvrcholení hokejového mistrovství světa se v sobotu a v neděli nebude hrát první ani druhá liga.

Bitvy o ligový titul, pohárové třetí místo a záchranu budou pokračovat až v úterý a ve středu.

Vstupenky na finále Poháru České pošty bude možné zakoupit v den utkání od 14:00 hodin v pokladnách fotbalového stadionu, vstup na finále žen v 15:00 hodin je zdarma.