Naposledy si Hanáci zahráli evropskou soutěž v létě 2009. Stejně jako letos to byla Evropská liga. Přes dvě předkola – islandský Fram Reykjavík a skotský Aberdeen – tým okolo Michala Ordoše, Tomáše Janotky, Michala Hubníka či Tomáše Hořavy došel až před bránu základní skupiny a ke dvěma soubojům se slavným liverpoolským Evertonem.

Útočník Zlína Alexander Jakubov (na snímku druhý zprava) strávil většinu sobotního zápasu s Jabloncem na lavičce, v závěru ale byl u vyrovnávací trefy.
Zlínský debutant Jakubov: Sehrajeme se rychle, máme kvalitní fotbalisty

„To byl svátek fotbalu se vším všudy. Zahráli jsme si proti týmu z Premier League, navíc s neskutečnými hráči – reprezentanty svých zemí. Na mě hrál třeba Leighton Baines, v brance byl Američan Howard, vepředu Australan Cahill, Louis Saha, v záloze Fellaini z Belgie nebo Jihoafričan Pienaar. Neskuteční bombarďáci. To byla úžasná zkušenost,“ vzpomínal po letech Janotka, dnes trenér nejstaršího dorostu Sigmy.

Od poslední pohárové účasti toho fotbalový fanoušek prožil mnoho. Aféru s ovlivněným zápasem, odečet bodů. Taky historické vítězství v českém poháru… a vyloučení z Evropy kvůli předchozímu průšvihu. V živé paměti jsou ještě dva sestupy do druhé ligy, ale i pohádkové tažení z minulé sezony, která vrátila Olomouc tam, kde ji fanoušci chtějí vidět – do Evropy.

Vyprodáno nejspíš nebude

Na čtvrteční souboj s Kajratem Almaty jsou fanoušci po letech čekání natěšení, i když soupeř z Kazachstánu není bůhvíjaké terno a vyprodáno nejspíš nebude.

Fotbalové utkání 3. předkola Ligy mistrů mezi celky SK Slavia Praha a FK Dynamo Kyjev 7. srpna v Praze. Josef Hušbauer.
Spasitel Hušbauer: Kopat penaltu v 95. minutě? Těžké na psychiku
Martin Sladký
Přát si Sevillu? Proč jsme dostali takovou sodu, diví se bek Sigmy Sladký

„Oni to také nebudou mít jednoduché. Cestovali do Nizozemí a zpátky a teď poletí zase k nám. Jsem přesvědčený, že pokud se nám podaří zopakovat stejný výkon jako proti Plzni, tak můžeme získat dobrou výchozí pozici do odvety,“ doplnil Jílek.

Pevně v to věří kouč, hráči Sigmy i všichni ostatní. Pondělní los play-off totiž připravil pro vítěze dvojzápasu skutečnou laskominu – duel se španělskou Sevillou. A na tu už by plný dům přišel určitě.

Sevillský Jesus Navas (vpravo) slaví gól do sítě maďarské Újpesti v zápase Evropské ligy
Motivace pro Sigmu! Když vyřadí Kazachy, čeká ji Sevilla