Distanc na deset zápasů pro stopera Slavie se zdá mnoha lidem naopak ještě nemístně mírný. K případu se vyjádřil dokonce i Gary Lineker. Řízné glosy bývalého kanonýra už dlouhá léta baví fanoušky, tentokrát se ale slavný Angličan rozlítil.

„Jeden potrestaný za rasismus. Druhý potrestaný za reakci na to, že byl rasisticky napaden. Copak to nikdy neudělají správně?“ okomentoval Lineker na Twitteru tresty pro Kúdelu a jeho „kamaráda“ Glena Kamaru.

Ondřej Kúdela
Kúdela byl uznán vinným z rasismu. Dostal exemplární trest, nesmí ani na Euro

Na britských ostrovech zjevně převažuje mínění, že verdikt UEFA není férový.

„Myslím, že pro rasistické chování není místo ani ve fotbale, ani ve společnosti jako takové. UEFA by v tomhle měla jít příkladem. Nejsem si jistý, že trest na deset zápasů je dostatečný,“ řekl pro Sky Sports bývalý skotský reprezentant Paul Lambert, donedávna trenér Ipswiche.

V podobném duchu se nese řada dalších reakcí na sociálních sítích a v médiích. Kúdelův rasismus je v zahraničí najednou vesměs považovaný za prokázaný a vysvětlení samotného hráče za nepříliš povedené výmluvy.

Kemar Roofe fauluje Ondřeje Koláře.
Vztek nejen ve Slavii: Šlo o život. Je to směšný trest a politika

Za „směšný“ považuje trest pro Kúdelu také Aamer Anwar, Kamarův právní zástupce. Ten uvedl na Twitteru, že ve světle nových důkazů museli činovníci jednat: „Zákaz na 10 zápasů je sotva minimální trest a z řečí UEFA o braní rasismu vážně to dělá jen výsměch.“

Zajímavé je, že podle Anwara měl jeho klient původně dostat distanc na pět zápasů, nakonec byl ale snížen na tři.