Bez nadsázky lze říct, že Souček prožil nejlepší rok v kariéře.

Mnozí mu zprvu příliš nevěřili, ale 25letý záložník (tehdy ještě 24letý) velmi brzy ukázal, že na Anglii má. V kádru Davida Moyese byl tři dny, když jej trenér postavil do základní sestavy proti Brightonu. "Skvělý debut," psali fanoušci.

Žádná lavička, žádný oddech - následovala utkání proti Manchesteru City, Liverpoolu či Arsenalu.

Tomáš Souček září ve West Hamu
Je to náš Messi, píší fanoušci. Souček vládne Premier League a děkuje své ženě

Souček se pod tlakem nesesypal. Naopak, získával na sebevědomí a už ve svém sedmém startu (v dnešním pohledu až) se gólově prosadil. Odnesla to Chelsea. V kalendáři svítil červenec, po koronavirové pauze se hrálo v rychlém sledu.

První Součkův gól za West Ham (0:26):

Zdroj: Youtube

Uplynulo pár dní a Souček opět jásal, tentokrát se trefil do sítě Newcastlu. Do konce ročníku zaznamenal ještě jednu branku a Moyes neváhal vynést odvážná slova o tom, že bez Součka by se West Ham mezi elitou nejspíš nezachránil. "Tomáš nám bezpochyby pomohl a nejsem si jistý, že bez něj bychom byli klubem Premier League," pronesl na tiskové konferenci dvě kola před koncem soutěže.

Newcastle - West Ham - 2:2 (Součkova trefa v čase 0:44):

Zdroj: Youtube

Znamenitá forma vynesla vytáhlému blonďákovi definitivní přestup a do kasy Slavie přibylo ke 113 milionům korun za hostování dalších více než 400 milionů.

Hláška se salátem

Mimochodem, ze Součka se radovali i v Havlíčkově Brodě, kde místní klub zinkasoval podíl za výchovu úspěšného borce. Čtyřicet milionů, to je rozpočet na deset let!

Ale zpátky do Anglie - a do nové sezony. Souček se na podzim rozehrál do životní formy. Přispěla k tomu i další česká akvizice, kterou si „Kladiváři“ vyhlédli znovu ve Slavii. Vladimír Coufal přišel jako náhrada za zraněného obránce.

"Myslím, že fanoušci West Hamu si Vladimíra zamilují a on se s nimi bude cítit spojený. Hraje velmi rychle a intenzivně a každou minutu bude pro klub odvádět 100 procent," předpovídal tehdy Souček pro klubový web.

Utkání 6. kola fotbalové Fortuna ligy: FC Baník Ostrava - Slavia Praha, 4. října 2020 v Ostravě. Brankář Ondřej Kolář ze Slavie.
Dvojice jako reklama. Vyrazí další slávisté do West Hamu?

Pravda. Tahle dvojka rozzářila Londýn. Fanoušci obdivují každý jejich krok a hltají každé jejich slovo.

Zvlášť čekají na hlášky od Součka. Důvod? Jeden televizní rozhovor starý zhruba měsíc. "Miluji hrát o Vánocích fotbal. Normálně bych teď měl doma v Česku tři týdny volno a jedl bych spoustu bramborového salátu."

Upřímnost, vtip - na internetu sdílel jeho vyjádření snad každý fanoušek. Korunu tomu pak nasadili funkcionáři West Hamu, kteří po dalším zápase věnovali českému reprezentantovi dárek. Pokud to nevíte, dostal mísu s bramborovým salátem.

Kompliment od Mourinha

Za dva a půl měsíce v lize nastřílel sedm branek. Jaké to je inkasovat od Tomáše Součka, už ale ví třeba i Manchester United, po dvaceti zápasech druhý tým tabulky. 

Proti Manchesteru United otevřel skóre Tomáš Souček (0:20):

Zdroj: Youtube

"Na tréninku v pátek jsme si zkoušeli řadu rohů a vhazovaní. Věděl jsem, že Declan Rice půjde na přední tyč a já na zadní. Bylo to jako při tréninku, pěkný gól," komentoval po utkání svoji trefu.

Kompliment na fotbalistovu adresu přišel dokonce i z úst slavného trenéra.

Stalo se tak v říjnu, po derby Tottenhamu s West Hamem (3:3). José Mourinho musel skousnout ztrátu vedení 3:0 a po utkání pak mluvil právě o Součkovi. "David Moyes v něm našel svého nového Marouana Fellainiho," dodal s narážkou na dlouholetou oporu Manchesteru United a belgické reprezentace.

Z Londýna do Mnichova?

Klidná, zodpovědná hra se cení. Výkony v barvách West Hamu katapultovaly Součka do průběžné nejlepší jedenáctky sezony.

Jeho nejzářivější okamžik přišel tento týden po vítězství nad Crystal Palace, které český reprezentant zařídil dvěma trefami. West Ham je v tabulce pátý hned za Liverpoolem!

Sestřih zápasu Crystal Palace - West Ham i s dvěma góly Tomáše Součka:

Zdroj: Youtube

Sám Souček ovládá leckteré statistiky, třeba tabulku produktivity defenzivních záložníků. A co víc, od začátku sezony nechyběl ani minutu!

Není divu, že kolem skromného českého kluka najednou krouží kluby z (bez urážky) věhlasnějších adres, než je Olympic Stadium v Londýně. Mluví se třeba o Allianz Areně a zájmu Bayernu Mnichov. Cena? Letí nahoru - renomovaný server Transfermarkt ji posunul už na 30 milionů eur!

Tomáš Souček
Tomáš Souček: Začátek byl složitý, vše se zlomilo až s Chelsea

Navíc za pár měsíců je tu (snad už opravdu) evropský šampionát. Po něm může nabrat Součkova kariéra další obrátky.  

Přitom nechybělo málo a možná se pořádně neprosadil ani v české nejvyšší soutěži. Před šesti lety nepřesvědčil ani ve druholigové Vlašimi, kterou tenkrát vedl Vlastimil Petržela. Nakonec se však, i přes určitou počáteční nedůvěru, uchytil v žižkovské Viktorce.  

Tomáš Řepka v dresu West Hamu.
Řepka a další. Kteří Češi se před Součkem pokoušeli prosadit ve West Hamu?

Nedůvěru Jindřicha Trpišovského, kouče, který v následujících letech stál u jeho fotbalového růstu až po jeho přestup do jedné z nejkvalitnějších fotbalových lig světa. Jak sám před časem přiznal, byl to manažer Ivan Horník, který ho de facto zachránil pro velký fotbal. To on za ním stál, když Trpišovský váhal. A udělal dobře.

Dál už to znáte - Slavia, Liberec, Slavia. A pak tahle anglická pohádka.