S rasismem se na fotbalových stadionech bojuje u nás i v zahraničí už několik dlouhých let. Sobotní dění na stadionech v Praze a především pak v Mladé Boleslavi potvrdilo, že hlupáci stále z hledišť nezmizeli. „Fanoušci“ Pardubic podle jabloneckého stopera Heidenreicha rasisticky uráželi jeho spoluhráče Akpudjeho, hradečtí přívrženci zase podle svědectví teplického záložníka Kučery a dalších členů týmu sklářů podobně nechutně útočili na podzimní hvězdičku Gninga.

Vždy se jednalo o několik jednotlivců, jejich nesmyslné výkřiky vynikaly v téměř liduprázdných hledištích, Východočeši totiž hrají v pražském, respektive mladoboleslavském azylu. Je více než jasné, že se nikdy nejedná o akci celého kotle daného klubu, to jen několik „bezmozků“ kazí poctivé snažení ostatních hnát svůj tým za vítězstvím. A čím prázdnější tribuny jsou, tím víc jejich kreténismus vyniká. Je ale zarážející, že v organizované skupině fans se nenajde nikdo, kdo by omezencům nakopal zadek. Nebo na rasistické chování upozornil pořadatele a pak ten pak sudího, který má právo střetnutí přerušit a i dokonce ukončit, pokud tlupa negramotů ve svém chování dál pokračuje.

Abdallah Gning
Hradečtí fans rasisticky uráželi teplického Gninga: Negře! Běž jíst banány!

Před necelým rokem k ukončení duelu došlo ve třetí německé bundeslize; střetnutí mezi Duisburgem a Osnabrückem sudí odpískal poté, co se jeden z hostujících hráčů tmavé pleti stal obětí verbálního rasistického útoku. Tohle je cesta! Jednotlivce identifikovat, ať si pak platí tučné pokuty, ať je stižen doživotním zákazem vstupu na tribuny sportovních stadionů. V dnešní době, kdy se dá v hledišti monitorovat chování každého návštěvníka, je nepochopitelné, že zmiňovaní diváci po skončení sobotních zápasů beztrestně usínali v pohodlí svých domovů.