Policie uvedla, že neznámá látka detonovala v bytové jednotce domu, pravděpodobně však šlo o plyn. Během ohledávání místa činu se odborníci zaměřili nejen na vyhledávání ohnisek požáru, ale také na vyhledávání návykových látek. Zda se na místě našly, mluvčí policie Libor Hejtman v pondělí nepotvrdil. Podle informací ČTK byl zraněný podnájemník uživatelem drog.

K výbuchu došlo v sobotu na ulici 1. máje po 17:30.

V domě v centru Litovle vybuchl plyn, 25. září 2021
Nelegální činnost? Příčinu exploze domu v Litovli vyšetřují policejní experti

"Podle dosavadních poznatků nezjištěným způsobem došlo k detonaci neznámé látky v bytové jednotce domu. Při explozi došlo k devastaci střechy a vnitřních prostor domu a k poškození dvou vozidel zaparkovaných pod bytovou jednotkou. Výše škody prozatím nebyla stanovena," uvedl policejní mluvčí.

Místo v neděli ohledával statik, kriminalisté, specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz, vyšetřovatel hasičů a policejní psovodi se psy na vyhledávání ohnisek požárů a vyhledávání návykových látek, doplnil policejní mluvčí.

Bližší informace vzhledem k vyšetřování policie nesdělila s tím, že veškeré okolnosti, příčiny a souvislosti exploze i nadále vyšetřuje.

Nejpravděpodobnější verze 

Při explozi se zranil sedmatřicetiletý nájemník domu. O vaření drog spekulovali obyvatelé města na sociální síti. Podle zjištění ČTK se však akceleranty návykových látek na místě nenašly, pravděpodobnější verzí je tak zřejmě výbuch plynu. Zda šlo v tomto případě o závadu, nedbalost nebo úmysl, bude policie zjišťovat.

Hasiči zasahují u výbuchu v domě v Litovli, 25. září 2021
V domě v Litovli vybuchl plyn. Jeden muž je s těžkými popáleninami v nemocnici

Muže vrtulník přepravil do popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Mluvčí nemocnice Petra Petlachová v neděli řekla, že jeho stav je vážný, ale je mimo bezprostřední ohrožení života.

Město jeho spolubydlící zajistilo na dočasnou dobu ubytování, uvedl starosta Litovle Viktor Kohout na sociální síti. Doplnil, že dům je ve vlastnictví soukromého majitele.